Гласувах против, защото реформирате структурата на Министерски съвет. Промяната се изразява в нещо много просто – концентрация на цялата финансова мощ на държавата в ръцете на премиера Петков и партньора му господин Василев. Това каза от парламентарната трибуна бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов.

„Централизирате целия портфейл на България в ръцете на двама души. Подписали сте точно обратното за децентрализация и свобода на разпределение на бюджетни средства. Казано с прости думи – всички пари и ресурси ще са съсредоточени на едно място”, допълни той.

Днес затвори сергията за продаване на розов захарен памук, каза още проф. Ангелов.

„Гласувах против, защото досега говорихте едни много прекрасни пожелания, които бихте искали да се случват в България. Загадка за цялото общество е как ще превърнете тези сладки и купешки приказки в реалност”.

Той посочи, че приоритет, очертан като спешна мярка от Кирил Петков, е преодоляване на COVID кризата, но думата COVID  отсъства както в споразумението от над 100 страници, така и в законодателната рамка.

COVID кризата отсъства от сектор здравеопазване в подписания от коалиционните партньори документ, отбеляза още Ангелов.

Създадохте миш-маш, създадохте най-голямата структура, само правителството на Луканов е било с един министър повече от вас. Това заяви Екатерина Захариева от парламентарната трибуна.

Ако беше създадено на принципна основа, с повече контрол и качествено управление, това нямаше да е важно, декларирахте, че правителството няма да е на квотен принцип. Очевидно е раздробяването и прехвърлянето на министерства от едно в друго.

Чудно ми е какво ще прави вицепремиерът по ефективно управление, какво ще прави министърът по електронно управление, при положение, че вицепремиерът по ефективно управление ще се занимава с регистрите и каква е причината не всички регистри да са към него, посочи Захариева.  

Христо Гаджев обясни, че е дал отрицателен вот заради отсъствието на Европа и попита къде отива участието на България в Европейския съюз.

„Второто нещо, което за мен липсва, това е думата – младеж. Къде отидоха младежките политики. Много десетилетия хиляди млади хора са отдали часове и години от живота си в борба да бъде изведена младежката политика в основна за държавата, а в момента тя просто изчезна – нито като агенция, нито като част от министерство, никъде. Просто няма младежка политика”, допълни той. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!