„Пари за основните приоритети на кабинета „Петков“ - безплатни детски градини, индексация на пенсии и майчински, има“, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в кулоарите на парламента.

Що се отнася до повишението на цената на тока и заявката на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, че тя няма да бъде променяна, Василев заяви: „Това трябва да бъде обсъдено с министъра на енергетиката, не зависи само от финанси, трябва да бъде обсъдено и с КЕВР, които са независим регулатор, ще направим всичко възможно да няма промяна на цената на тока за битовите потребители“.

Това е обсъждано с коалиционните партньори, но не и в Народното събрание и с КЕВР, отбеляза Василев.

„Има няколко механизма това да се случи. Единият механизъм, който служебното правителство започна да прилага е компенсация на мегават, като за това се ползва част от генерираната печалба в енергийните дружества. Друг механизъм е Фондът за сигурност на енергийната система. Има още няколко механизма, които могат да бъдат използвани, трябва да се видят наличностите“, допълни Василев.

„В края на ноември бяхме на 500 милиона плюс по официални данни. НАП и митници са си свършили добре работата. Има достатъчно пари, за да нямаме притеснения“, каза новият вицепремиер и финансов министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!