Протегната ръка към всички българи, но и към опозицията в парламента подаде кандидатът за министър-председател Кирил Петков в програмната си реч в Народното събрание. Той представи основните приоритети пред предложения състав на Министерски съвет.

„След 4 г. България ще бъде едно съвсем различно място“, категоричен беше той.

В енергетиката първи приоритет ще е избягване на скока на цените за битовите потребители и намаляване на плащаното от бизнеса. „Не трябва да зависим от никого, гръцката връзка трябва да стане възможно най-скоро“, категоричен беше Петков.

По отношение на здравеопазването той заяви, че „не можем да чакаме следващата вълна (на коронавируса – б.р.) да удари икономиката, здравеопазването и училищата. Според Петков единственият път напред е през ваксинирането. „Моята първа заповед, ако бъда избран – всички в МС трябва да имат зелен сертификат, не може малкият ресторант на ъгъла в София да трябва да изисква зелен сертификат, а в МС да се влиза без такъв“, посочи Петков.

По думите му мотото на правителството ще е „нулева толерантност към корупцията, нулева толерантност към всеки лев, изхарчен неправомерно“ и за това ще контролират вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и вътрешният министър Бойко Рашков. „МВР ще има една основна цел – да няма нито един човек над закона“, подчерта Петков.

По линия на правосъдието той зави, че „Иван Гешев не постигна резултатите, които трябва да постигне един главен прокурор“. Даде пример с „най-голямата кражба в българската история – КТБ“, от която не сме видели резултат, а също с и пасивността на държавното обвинение след списъка „Магнитски“. „Прокуратурата трябва да бъде реформирана“, категоричен беше Петков, като допълни, че разчита на подкрепа и от опозицията за това.

В икономиката Петков заложи цел от 5% растеж на БВП. „Ние вече сме в най-богатия пазар в света, ние сме с най-ниските данъци, но поради някаква причина – знаем каква: корупция, не можем да привлечем продуктивните чужди предприятия“, обяви той.

По думите му България може да си върне силните позиции в земеделието като отново стане мащабен износител на плодове и зеленчуци и управлява по-ефективно горите си.

„Крайно време е да свържем Юга със Севера, този тунел под Шипка трябва да стане факт, трябва да построим – законно, „Хемус“, трябва да изградим нови мостове над Дунав“, изреди той целите в транспорта.

Във външната политика България трябва да е „конструктивен партньор в ЕС и НАТО“, да се бори за обвързване на европарите с върховенството на закона и да покаже „добросъседство и напредък в отношенията със Северна Македония“.

Нулева корупция и ефективност се очаква и от отбраната, като тя трябва да е в синхорн именно с външната политика.

Образователният министър „има огромната задача да подготви нашите деца за новите условия на труд не в следващите 10 г., а до 2080 г. Българското образование много бързо трябва да влезе в крак с времето – с работа в отбор, аналитично мислене, анализиране на все по-голям брой данни. Това трябва да стане в училища, а не с частни уроци“.

Спортът също трябва да се обърне към децата с достъп до треньори и съоръжения, но и с успехи на състезанията, за да развива българския бранд. Туризмът пък ще надгражда върху възможностите България да е „една дестинация със 100 изживявания“.

„Няма как да имаме добър туризъм, ако не се грижим за нашата природа. Имаме доста надвиснали наказателни процедури, пълни сметища, мръсен въздух и мръсна вода“, обясни ситуацията в екологията Кирил Петков.

В социалната сфера ще се работи да няма нито един пенсионер под линията на бедност, а също и за преодоляване на демографската криза.

„Толкова страшна, колкото демографската криза, е кризата на културата в България – културата трябва да стане национален приоритет“, обяви Кирил Петков.

Необходимостта от бързо и ефективно развитие пък обуславя излизането на дигитализацията, електронните лични карти, търгове и процедури по обществени поръчки в отделно министерство.

„Ако гласувате този състав на МС, обещавам да съм премиер на всички българи. Няма да има кмет, който да няма приоритет за инвестиционните проекти – във всяка община има българи, които се надяват на по-добър начин на живот. Аз ще бъда пръв между равни, само отборно можем да постигнем тези цели“, заяви Петков и се обърна към опозицията: „Следете всяка наша стъпка, гледайте за всяка наша грешка. Това, което управляваме, не са нашите пари, това са парите на българските граждани“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!