Темата накратко:

  • Провеждат се безпрецедентни в новата ни история избори "2 в 1" - за президент и за парламент;
  • Вотът започна с умерена активност;
  • Машините за гласуване са в центъра на задочните политически сблъсъци - след цяла седмица скандали около вносителя им;
  • Кампанията беше белязана от размяна на обвинения между различните партии за законови нарушения спрямо политическите права на гражданите.
  • bTV ще покаже всичко най-интересно от изборния ден.

Проследете с нас Новите избори (най-горе ще намерите най-новата информация):

20:03 Продължаваме тук:

19:50 Първи резултати!

19:45 Малко над 20% е избирателната активност в област Благоевград. Най-висока тя е в Симитли и Белица, а най-ниска - в община Благоевград.

19:10 Какво очакват българите от новия парламент?

18:59 Юристът Огнян Герджиков заяви в изборното студио на bTV, че според него ще се състави правителство в следващия парламент, но то няма да е дълготрайно. 

„Гарантирам, че до края на годината няма да има нови избори, но за следващата година не мога да гарантирам. Ще се получи една коалиция, а ние не сме силни в коалициите. На втори-трети месец ще започнат вътрешни противоборства, което може да доведе до разпад и другата година може пак да ходим до урните. Дано да не съм прав“, добави Герджиков. 

18:49 Изборният маратон вероятно няма да приключи тази неделя - според ЦИК няма да има нужната избирателна активност, за да видим президент, избран на първи тур.

18:45 Демокрацията ни е ценна, но тази година ни излезе особено скъпо. Вижте колко:

18:41: Проблем с машината за гласуване създаде напрежение в 60-а секция в 23-и МИР в столичния квартал „Лозенец”. И към 18:50 ч. има дълга опашка от чакащи да гласуват, която излиза и извън сградата. Хората не се отказват, но до края на изборния ден остават по-малко от 2 часа.

18:22 „Ако бях президент“... Срещаме ви с децата, които отговарят на въпроса как си представят държавния глава. Да чуем гласа на най-малките и какво искат от големите.

18:20 Проф. Любомир Стойков заяви в студиото на bTV, че много голям дефект в изминалата кампания са били нарцисизмът на политиците, мегаломанията и фалшивият патос. Журналистът Асен Григоров обяви, че "най-голямата драма" е била липсата на дебати между лидерите.

17:40 Избирателната активност в Кърджали към 16 ч. е изключително ниска, спрямо средната за страната. 19,02% са упражнили правото си на глас във вота за президент и 18,98% - за народни представители.

17:35 Час и половина остава до края на изборния ден в Турция. В Чорлу опашките пред секциите вече намаляха, а секционните избирателни комисии забелязват по-висока активност в секциите, където се гласуваше с хартиени бюлетини, вместо с машини.

17:10 Към 15:00 ч. българите зад граница са със 70% по-активни, отколкото на изборите през юли – подадени са 86 000 бюлетини при 50 000 през лятото. Това посочи пред bTV зам.-председателят на работната група „Избори“ в МВнР Калин Атанасов.

16:55 Пламен Димитров от КНСБ и икономистът проф. Красимир Петков коментираха икономическата ситуация в страната. Според Димитров хората, по подобие на бизнеса, също трябва да получат компенсаци. Проф. Петков обаче заяви, че това само ще ускори увеличението на инфлацията.

16:44: Да пропътуваш десетки, дори стотици километри, за да дадеш своя вот. Доброволка от Германия ще пътува далеч от дома си, за да гласува, а и да помогне за провеждането на изборите. 

16:34 Висока изборна активност в Германия въпреки опашките пред секциите. Възможно е да се надхвърлят рекордните резултати от изборите парил тази година.

16:24 Българската Конституция се показа като работещ основен закон в сложната политическа ситуация от последната година и трябва много внимателно да се подхожда към предложенията за промени в нея. Това подчертаха в студиото на bTV експертът по конституционно право Симона Велева и бившият говорител на ЦИК Александър Андреев.

16:15 Разправиите в българското Народно събрание може да са нелицеприятни, но на някои места по света положението напомня по-скоро гала вечер по бойни спортове.

16:00: Проблем с машините на места забави гласуването в Бургас.  В някои от секции гласуването започна по-късно или временно спря заради повреда на машините за гласуване, което наложи да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. В една от секциите устройството въобще не проработи.

15:47 Изборите винаги са един момент на разколебаване в мерките и е възможно след изборите да имаме адаптация и корекция на мерките. Това каза в изборното студио на bTV д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория в Берн. Той допълни, че изборите винаги изкривяват ситуацията.

15:45 Много сериозен е проблемът с разбирането на логиката на първата страница, която се появява на машината. Това коментира Стоил Стоилов от Обществения съвет към ЦИК.

15:40 По последна информация на МВнР 750 са местата, на които българите зад граница могат да дадат своя вот. Общо - в 68 държави.

15:25 Повишената избирателна активност доведе до опашки пред 132-те секции във Великобритания. Към момента обаче няма сигнали за нарушения. От друга страна опашките в турския град Чорлу намаляха, макар и активността там да остава висока.

15:24: Машинният вот се оказа предизвикателство за избирателите от Кърджали. На много места се наложи да им бъде помогнато, макар и неправомерно, за да упражнят правото си на глас. Може би заради това там бяха образувани рекорден брой подвижни секции – над 2000 души подадоха заявления, за да могат да гласуват у дома си на хартия.

15:09 От ЦИК съобщиха, че един от кандидатите за депутат ще получи акт за извършено нарушение, защото е направил изказване след гласуването си, с което е призовал да се подкрепят определени кандидати в днешната битка.

15:01 Какво се случи до момента? Припомнете си тук:

15:00 Добре дошли във втората част от нашия онлайн репортаж! Изборите "2 в 1" вървят с пълна сила, като надпреварата е разгорещена както за президент, така и за парламент!

16:00 Лили Иванова гласува и пожела щастие на всички българи. 

16:30 На около 10 хиляди българи им се налага да пропътуват около 40 км, за да упражнят правото си на глас, коментира българинът Такво Бодурян, който е зам.-председател на една от двете секции в Майнц.

Много са стъпките, които трябва да предприеме новото редовно правителство, обединиха се представители на бизнеса, синдикатите, здравето и туризма.

На Арената в студиото на bTV гости бяха проф. Тодор Кантарджиев, проф. Георги Рачев, Ваня Григорова от синдикатите и Красимир Дачев от избора.

„НС трябва да направи някои неща по отношение на пандемията, за да станат по-европейски нещата. След 6 месеца нищоправене, каквото и да се направи, ще е видимо и прекрасно“, смята Кантарджиев.

Според Красимир Дачев бизнесът трябва да се остави да работи свободно. „Ние не искаме никой да се грижи за нас“, каза той.

Според Григорова първото, което трябва да се направи е да се определи новият размер на минималната работна заплата.

Какво отговориха на въпросите от публиката - вижте във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!