Избираме новите законодатели – 240 ще заемат банките в пленарната зала. Тяхната работа не веднъж излиза извън рамките на общоприетия парламентарен дебат. Стига се и до бой – и се оказва това не е нито само наша черта, нито е от скоро.

Снимка: bTV

Кърваво пленарно заседание преживяват в тайванския парламент, когато идеята да се внася свинско месо от Съединените щати предизвиква съпротивата на Китайската националистическа партия. Стига се до разсипани свински вътрешности, пререкания, стълкновения.

Снимка: bTV

В този парламент градусът на напрежението от години е висок. Кадри от пореден бой обиколиха света - отново управляващи и опозиция спорят, но тук конкретният повод е инфраструктурен план.

Снимка: bTV

И на Стария континент парламентаризмът е изпълнен с много страст. При спорове около носенето на маски заради COVID кризата в чешкия парламент се стига до физически сблъсъци.

Снимка: bTV

Яростно оспорван законопроект, с който се дава гражданство на деца на мигранти, ескалира в бой в горната камара на италианския парламент. В кадри от профила на Матео Салвини се вижда опитът плакатите на несъгласните да бъдат отнети

Снимка: bTV

Бой в турския парламент. Турски депутати се сбиват по време на реч на опозиционен представител, който преди това обвинява президента Реджеп Тайип Ердоган в неуважение към турските войници, загинали в Сирия. Десетки депутати се включват в свадата, някои от тях се качват върху банките или раздават юмруци.

И ние също не изоставаме, макар до мелета в пленарна зала да не се е стигало. Стенограмата още от 2 юли 1914 г. е запазила документиран бой между управляващи и опозиция заради заем за 500 милиона лева. Според описа всичко започва със спорове, обиди, тропане по банките, викове –от "ура" до "долу" и "предатели", дадена е почивка, за да се охладят страстите, но и това не помага.

Снимка: bTV

„Повикани да се приближат към трибуната, стенографите стават; някои народни представители от десницата се опитват да попреместят масата на стенографите по-близо към трибуната, народният представител Коста Лулчев и други от крайната левица попречват на преместването, дърпат покривката на масата и разхвърлят останалата част от стенограмите и моливите; настават мнозина представители от всички страни и се сбиват около масата и трибуната“, четем в историческите източници.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!