Темата накратко:

  • Първите прогнозни резултати показват голяма преднина на Румен Радев в президентския вот, но ниската активност означава, че той ще се изправи на балотаж срещу Анастас Герджиков;
  • "Продължаваме промяната" се очертава първа сила в парламента пред ГЕРБ.
  • БСП и ДПС водят пред ИТН и ДБ.
  • Има интрига и на бариерата за влизане в НС
  • Машините за гласуване са в центъра на задочните политически сблъсъци - след цяла седмица скандали около вносителя им;
  • Кампанията беше белязана от размяна на обвинения между различните партии за законови нарушения спрямо политическите права на гражданите.
  • bTV ще покаже всичко най-интересно от изборния ден.

Проследете с нас изборната нощ (най-горе ще намерите най-новата информация):

00:55 Партийните любимци си имат домашни любимци. След днешния ден това ще са вип котките и кучетата на държавата: 

00:50 Малко над 33 000 българи във Великобритания са дали своя глас. Няма информация за някакви сериозни нарушения.

 

00:45 Нестандартни кандидати и нестандартни изпълнения от познатите такива. Кампанията е зад нас, вече виждаме и резултатите от нея. Не липсваха обаче и моменти, които да накарат и най-обръгналите политанализатори да гледат с недоумение.

 

 

00:40 Понякога забравяме, че политиците са и хора, които имат семейства, деца и внуци. Ето какво разказват близките им хора:

 

00:35 Правителство на партиите на протеста, излъчено от бъдещето 47 Народно събрание, има голяма вероятност да не изкара пълния си мандат. Този коментар направиха в студиото на bTV бившите министри Емануил Йорданов, Мехмед Дикме, Мирослав Севлиевски и Емил Димитров – Ревизоро.

00:27 Разследване на bTV за цената на гласа и новите схемите за търговия с вота в района на Пазарджик на тези избори. Активно купуване на гласове и на тези избори две в едно. За това разказват хора от пазарджишки села. Ето какво разкри наш репортер:

00:25 Какво е да живееш врата до врата с хората от властта и опозицията?

00:20 Кой с кого ще се коалира при сегашното разпределение на силите?

00:10 Това, което виждаме, е изключително разбит парламент, който ще бъде принуден да направи – въпреки волята си, зорлем правителство. По този начин проф. Антоанета Христова коментира в студиото на bTV изборните резултати. Според нея няма как конструкцията в парламента да бъде стабилна.

Доц. Татяна Буруджиева подчерта, че „донякъде е логично в кампания да се представи министър-председател, за да си представят хората кой ще поеме отговорност“, но да се представят министри в нощта на изборите „не е много логично“.

Политологът Христо Панчугов отбеляза, че активността е спаднала в хода на кампанията, което показва, че партиите са се съсредоточили само в мобилизирането на твърдите си ядра. Резултатът е бил лош за тези, които два пъти са се провалили при заявките си за нов модел на поведение и не са предложили нищо различно на третия си опит.

„Когато сме имали млади министър-председатели, много сме патили“, отбеляза и доц. Стойчо Стойчев, като даде пример с Жан Виденов и Сергей Станишев.

„Петков, ако иска да е успешен млад министър-председател, да се смири, да прегледа лошия опит преди него. В сложна ситуация ще трябва да балансира между различни интереси и искания“, допълни той.

23:40 „България в траур. До кога ще бъдем в робство…“, написа във „Фейсбук“ кандидатът за президент Луна Йорданова. Според последните социологически данни тя събира малко над 1% в надпреварата за „Дондуков“ 2.

По думите ѝ гласоподавателите са били отново измамени.

23:20 Ниска избирателна активност беляза вота и в Кърджали, но въпреки това пред РИК се извиха опашки. Причината за ниската активност може да се обясни и с присъствието на много изселници в изборните списъци, а упражняват правото си на глас в чужбина. Стотици представители на СИК чакат пред РИК на студено, защото сега няма буферни зони в някои училища, както през април, където да изчакат реда си за предаване на книжата.

23:10 Близо сме до развръзката и сформиране на кабинет, смятат журналистите Иво Инджев и Асен Агов.

23:02 „Аз съм кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“, но кой ще заеме този пост в коалиционното правителство – ще решим в коалиционните дискусии“, каза лидерът на първата политическа сила у нас Кирил Петков.

22:57 „Народът успя да изгони мутрите от парламента“ – това според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е един от изводите от днешния изборен ден. Според него партията е постигнала висок резултат въпреки, че е била подложена на „тотален тормоз“ и на „истинско насилие от цялата администрация на Радев“.

22:52 Ние сме заявявали неведнъж, че можем да говорим еднакво с всички парламентарно представени партии и коалиции.

Това заяви в отговор на въпрос на bTV лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ.

22:30 До края на вечерта може да станем свидетели на сриването на БСП на пето място. Очакваме гласовете от чужбина, които са около 5%, а зад граница „столетницата“ традиционно не получава голяма подкрепа, коментира Добромир Живков от „Маркет линкс“ в студиото на bTV.

22:20 Ниската избирателна активност на вота „2 в 1“ е много силна камбана за проблем към всички ни – за апатия, за недоверие към институциите. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Попитана дали ще подаде оставка след изборните резултати, тя заяви: „Тези въпроси се взимат от органите и членовете на БСП. (...) Когато трябва да се прави правителство, да се гласува бюджет - не можем да си позволим да хвърлим и партията в този въпрос и да организираме пряк избор за председател сега“.

21:55  „Не може за 20 минути да изчезнат 6%“, това беше разликата между БСП и следващата политическа сила“. Това заяви в студиото на bTV бившият депутат на „столетницата“ Георги Свиленски, коментирайки данните от паралелното преброяване на гласовете. При 70% преброяване на гласовете БСП падна на четвърто място и беше изместена от „Има такъв народ“.

21:50 „България започва един нов път“, каза лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в първото изявление след парламентарния вот. По последните резултати „Продължаваме промяната“ са първа политическа сила.

„Ще бъдем много диалогични, ще бъдем консистентни. Ще говорим с всички парламентарни групи, без ДПС и ГЕРБ“, каза още Петков.

21:45 „На балотажа ще се сблъскаме с партийно организирания вот на картела на статуквото“, каза президентът и победител на първи тур на изборите Румен Радев в първото си изявление след края на изборния ден.

„Ясно е, че ще има балотаж, но резултатът дава оптимизъм. Ще е грешка да мислим, че изборите са предрешени“, каза още Радев.

21:42 Обрат при паралелното преброяване на "Маркет линкс" - ПП изпреварва ГЕРБ:

21:38 "Една от целите ни беше да съкратим онази голяма разлика, с която влязохме в надпреварата. Разлика от 30%, която изглеждаше голяма. Положихме много усилия и сега разликата е 23-24% и съм сигурен, че ще наваксаме и тях", заяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков.

21:30 Секционни избирателни комисии в столицата вече приключиха с броенето на бюлетините и се насочиха към „Арена Армеец“ и „Аликс Арена“, където представители на „Информационно обслужване“ ще обработят резултатите от изборните книжа. 

21:20 Още след края на предишния парламент бяхме наясно, че ще има негативи за партиите, които не успяха да съставят правителство. Това беше коментарът на Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“, след като излязоха първите социологически резултати, отреждащи на партията пето място. 

Вълчев беше категоричен, че резултатът не е провал за партията на Слави Трифонов. „В наше лице ще имат един партньор, всички онези партии „на промяната“ – няма как да разговаряме с ГЕРБ и ДПС“, допълни той. 

21:15 Първи коментар от Мая Манолова:

21:00 „За резултата на „Има такъв народ“ (на тези избори) ще кажа само едно: Ако можех с машина на времето да върна времето назад, пак щяха да постъпя по същия начин", заяви Слави Трифонов.

20:48 Анализаторите се разминават в прогнозите си за съставянето на редовен кабинет. Според проф. Мария Пиргова кабинет ще има, но Георги Харизанов смята, че "ще продължим да стреляме в тъмното".

20:53: Нашите очаквания бяха за доста по-сериозни резултати. Това каза в изборното студио на bTV председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов.

20:40 Някои интересни наблюдения около това кой как се справи на изборите през тази година:

20:39 Анализаторите се разминават в прогнозите си за съставянето на редовен кабинет. Според проф. Мария Пиргова кабинет ще има, но Георги Харизанов смята, че "ще продължим да стреляме в тъмното"

20:30 Нашият резултат очевидно не е добър. Това заяви в изборното студио на bTV съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Според първите социологически резултати коалицията е на шесто място. 

По думите му въпреки резултата, политическата сила влиза в Народното събрание и ще отстоява дневния ред, за който са се борили. 

20:20 Кой с кого може да се коалира?

20:10 Нашата цел беше проф. Герджиков да бъде на балотаж и той е на балотаж. Това каза в изборното студио на bTV Румяна Коларова от инициативния комитет на проф. Анастас Герджиков. Ние сме удовлетворени от резултата, огорчени сме от ниската избирателна активност. Това каза Александър Маринов от инициативния комитет на Румен Радев за президент.

20:01 Първите резултати:

20:00 Всичко, което се случи до момента:

20:01 Нашият онлайн репортаж навлиза в третата си част! Новите избори вече са наполовина зад гърба ни - ще следим реакциите!

21:5