Ниската избирателна активност на вота „2 в 1“ е много силна камбана за проблем към всички ни – за апатия, за недоверие към институциите. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Председателят на левицата не коментира резултатите на партията, които към момента на пресконференцията (22:20 ч.) нареждат столетницата на четвърто място. Допълни, че партията ще направи изявление след преброяването на вота от чужбина. 

„Трудното започва от утре. Очевидно и „Възраждане“ влизат, според временните резултати, което прави парламента много фрагментиран и изисква от всички ни още по-голяма мъдрост“, добави Нинова. 

Попитана дали ще подаде оставка, тя заяви: „Тези въпроси се взимат от органите и членовете на БСП. (...) Когато трябва да се прави правителство, да се гласува бюджет - не можем да си позволим да хвърлим и партията в този въпрос и да организираме пряк избор за председател сега“.

Тя уточни, че партията ще се отзове за разговори, ако бъде поканена.  „Очевидно разговорите ще бъдат сложни. Докато се водят разговорите за правителство, най-голямото усилие ще бъде да направим мнозинство в парламента, което да приеме бюджета за 2022 г.“, допълни Нинова. 

Лидерът на БСП каза още, че е грешка да се поставят разделителни линии при преговорите за кабинет.