Темата накратко:

  • Провеждат се безпрецедентни в новата ни история избори "2 в 1" - за президент и за парламент;
  • След два неуспешни опита през пролетта и лятото, сега за трети път гласуваме за депутати;
  • Очакването е за "шарен" парламент с много партии и сложни преговори за правителство;
  • Битка ще има както в челото, така и около 4-процентовата бариера за влизане;
  • Президентският вот само на пръв поглед изглежда по-спокоен - повечето прогнози са, че битката ще в два тура;
  • Вотът ще е машинен - на фона на скандали около доставчика на устройствата през последната седмица;
  • Кампанията беше белязана от размяна на обвинения между различните партии за законови нарушения спрямо политическите права на гражданите.
  • bTV ще покаже всичко най-интересно от изборния ден.

Проследете с нас деня на вота (най-горе ще намерите най-новата информация):

15:01 Онлайн репортажът ни продължава тук:

12:35 Как медиите по света коментират вота "2 в 1" у нас?

12:30 Много е важно да се промени промяната, защото промяната ни донесе цените на тока в пъти повече, каза Бойко Борисов, след като гласува в Банкя.

12:25 Разследване на bTV показва отблизо как и на тези избори се случва търговията с вота.

12:20 ЦИК напомни: За президент и парламент машинно се гласува с една карта

12:15 На тези, чиито пленници сме повече от 32 г., ще кажа – гответе се, краят ви наближава, каза Лозан Панов, който гласува на изборите "2 в 1".

11:39 „ИТН заявява многократно, че подава ръка на всички партии, с които има сходни политики, Научили сме си урока, ще направим опит за коалиционно правителство.“ Това каза Ива Митева от „Има такъв народ“, след като упражни правото си на вот малко след 11 ч.

11:30 "Гласувах за това да се откажем от омразата и от противопоставянето и да се опитаме да се обединим около визия за бъдещето на България“, каза Анастас Герджиков, който гласува на изборите "2 в 1".

10:45 С опашка от около 20 чакащи стартира изборния ден пред посолството ни в Берлин.

10:40 Мъж е задържан по сигнал за купуване на гласове в хасковското село Караманци, съобщиха за bTV от МВР-Хасково.

10:30 „Гласувах, за да има мнозинство на промяната, за да остане в миналото моделът на чекмеджето“, каза лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

10:15 В Българското посолство в Мадрид сутринта избирателната активност бе ниска, обикновено там тя е висока. 65 секции има в Испания, 7 са в Мадрид. Преобладава хартиеният вот, само 16 ще се гласува с машини.  По-късно се очаква по-висока избирателна активност.

10:10 Гласувах за свобода, законност и справедливост, каза президентът Румен Радев, който упражни правото си на глас.

10:05 На някои места все още има опити да се купуват гласове, заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков, след като гласува на изборите "2 в 1".

10:00 На някои места все още има опити да се купуват гласове, заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който гласува на изборите "2 в 1".

9:54 Нормално започна изборният ден във Велико Търново. Само в 36-та секция в Горна Оряховица имаше проблем с машината. Беше взето становище да се мине към хартиен вот.

9:40 Няма възможност за манипулация на изборите, машинният вот е сигурен. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, след като упражни правото си на глас.

9:30 4,9% е избирателната активност към 9:30 ч. и на вота за президент, и за парламент.

9:15 Коалиционно ще бъде следващото правителство на България, заяви един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който гласува на изборите "2 в 1".

9:05 Гласувайте, лесно е, призова съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който гласува на изборите "2 в 1".

9:00 Няма нарушения в изборния ден в Бургас до момента. В една от секциите машината не проработи и се наложи избирателите да преминат към гласуване на хартия.

8:50 ч. Най-много изборни секции в чужбина има във Великобритания – 132.

8:40 26 са избирателните секции в Гърция за изборите „2 в 1“. За разлика от вота през юли днес няма открити секции в курортите.

8:35 В Турция на изборите „2 в 1“днес се гласува в рекорден брой за тази година секции – 124 секции.

8:30 Българските граждани заслужават отговорни политици, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който гласува на изборите "2 в 1".

8:20 Гласувах за промяна, която да ни даде сигурност, стабилност и предвидимост, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която гласува на изборите "2 в 1".

8:10 Не участвам в политиката, заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който гласува на изборите "2 в 1". 

8:00 Час след началото на изборния ден – към 8 ч., избирателната активност е малко над 1%, сочат данните на агенция „Маркет линкс“.

7:40 Над 8000 са българите, които се намират в COVID отделенията на болниците. Изборният процес в тях се извършва при строги мерки за безопасност. 

7:30 В някои населени места в Благоевградско изборите са "3 в 1" - за парламент, президент и кметски наместник.

7:18 За трети път тази година подвижните изборни секции дават възможност на българските граждани под карантина да гласуват. Гласоподавателите с COVID-19 и днес могат да подадат заявления.

7:01 Не пак, а отново - България гласува. Вижте как изглежда картината в самото начало на изборния ден:

7:00 Здравейте и добре дошли на нашия онлайн репортаж! Новите избори са в ход и bTV ще ви покаже всичко най-важно от деня на вота - със събитията и точните коментари!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!