Ако прехвърлим бройката от 100 заразени в България, ще преминем на друг модел на работа, защото навлизаме в друга фаза на разпространение на COVID-19, заяви шефът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет.

Той коментира дългото време, което отнемат тестовете за коронавирус и тяхната надеждност.

„Редица индустриално развити държави по света, водещи в икономиките си, прилагат изключително рестриктивно този вид тестове (за коронавирус), поради това, че те не вършат никаква работа дори да се тестува цялото население. Това не води до нищо полезно за мобилизиране на здравните служби, а най-вероятно води само до паникьосване в населението“, каза генералът.

„Затова, въпреки че ние не споделяме напълно този модел, който французите са възприели, че ще тестват само тежките случаи приети в болница, ние имаме малко по-широк кръг, засега можем да се справим“, разкри Мутафчийски.

„Постепенно ще се лишаваме от тези луксове във времето и това няма да бъде ново за никого. Това са различни фази в действията и това е една от фазите, в която се намираме сега – за пациенти под 100 броя, обявени в България“, обясни шефът на ВМА.

„След 100 броя вече прилагаме съвсем различен модел на работа и тези предписания, които сме дали сега към РЗИ-тата чрез министерство на здравеопазването, ще подлежат на преработка“, каза Мутафчийски, който отбеляза, че „не може да се сравнява ситуацията в Италия и тази в България, ние все още можем да си позволим много луксове в това отношение“.

По повод на бързите тестове Мутафчийски разкри, че от 10 тествани в клиниката на ВМА, 6-има са дали фалшиво отрицателни тестове.

„Говоря за 10 доказани случая, от които 60%, т.е. шестима души, са дали негативен резултат, а са болни“, каза Мутафчийски.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 542 056 47 601 347 381 2 321 556
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 542 056 47 601 347 381
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer