Министерството на образованието и науката направи заявка към Министерството на финансите и, ако няма някакви промени, очакваме положително развитие на това за всички деца от 3-годишна възраст нагоре да има финансов ресурс, с който да им се обезпечи безплатната детска градина.

Това предложение трябва да се гласува в Министерския съвет и в Народното събрание, каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на заседанието на Комисията по образованието и науката към Народното събрание в отговор на въпрос.

"В момента, в който "вълната" от коронавируса тръгна нагоре, тестовете за учениците се увеличиха около десет пъти, като положителен резултат, което показва, че те работят", заяви образователният министър на въпрос за тестването на учениците за COVID-19.

Той отбеляза, че да се използват тестове за коронавируса в училище е съвместно решение на Министерството на здравеопазването, което е водещо за опазване здравето на децата, и на МОН. Тестовете трябва да се разглеждат като един общ пакет от мерки, които имат за цел да се намали рискът от заразяване на учениците, за да могат да учат присъствено в училище, обясни министър Денков.

В отговор на въпрос как ще бъдат преодолени натрупаните пропуски при онлайн обучението, образователният министър заяви, че никога не е обсъждан вариант за удължаване на учебната година. Обсъждаме дали следващата учебна година може да започне по-рано, дали това да е инцидентно във връзка с пандемията, или да остане за постоянно, обясни министър Николай Денков.

Той каза, че ще има "доста сериозна работа и по учебните програми, и по начина, по който се пишат и оценяват учебниците, и по отношение на нормативната база за иновативните училища".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!