Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за длъжностно престъпление в Министерството на здравеопазването.

Това е резултатът от проверка на КПКОНПИ, образувана по сигнал относно проведени от МЗ четири процедури за закупуване и доставка на тестове за неинвазивно изследване на ученици за COVID-19 по времето на министър Стойчо Кацаров.

С постановление на наблюдаващия прокурор е образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление. На Агенцията за държавна финансова инспекция също е възложена проверка.

"Предмет на проверката на КПКОНПИ за тестовете за учениците, а и на последвалото от нея досъдебно производство в спецпрокуратурата, са действията на бившия здравен министър Стойчо Кацаров. Възможно е обаче проверката да покаже, че длъжностното престъпление е извършено от друг високопоставен служител на Министерството на здравеопазването", каза пред журналисти ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

„Правя уточнението, че е много възможно в хода на самото разследване доказателствата да насочат към друго лице, което носи отговорност. Тогава има механизъм материалите да се изпратят към друга компетентна прокуратура“, посочи тя.

Маджарова подчерта, че е образувано разследване на база данни за престъпление, но не и за авторство на това престъпление.

„Касае се за съмнения на прокуратурата и на КПКОНПИ за нарушена процедура за щадящите тестове за установяване на COVID инфекция при ученици. Длъжни сме с пълния законов инструментариум да проверим как е протекла процедурата“, обясни ръководителят на Специализираната прокуратура.

До този момент не успяваме да се свържем с бившия служебен здравен министър за коментар.

Преди 2 седмици пред bTV Стойчо Кацаров отхвърли обвиненията в корупция и заяви, че тестовете за учениците са удобен повод за уронване на престижа и името му.

Днес от здравното министерството коментираха за bTV, че ще окажат пълно съдействие на прокуратурата.

До края на днешния ден от ведомството трябва да обявят класираните фирми, които ще осигурят над 7 милиона и 600 хиляди бързи теста. Те са разпределени в 5 доставки до началото на март.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!