„Казусът с тестовете за учениците са удобен повод да уронване на престижа и името ми“, смята бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров.

Преди дни стана ясно, че КПКОНПИ са установили данни за корупция при поръчката за купуването на тестовете за коронавирус, които позволиха на учениците да се върнат в клас. Стойчо Кацаров каза, че няма представа за какви злоупотреби говори антикорупционната комисия.

„Истинската причина да се прави опит да се орони името ми е свързана с няколко големи столични болници и най-вече – с детската болница. Това е истинската причина“, каза Кацаров в „Тази сутрин“.

Той добави, че още преди да се проведе поръчката за тестовете депутат от ГЕРБ е заговорил за злоупотреби. „Той навя съмнения за корупция още преди да е обявена тази поръчка“, каза Кацаров.

„Това е атака, чиято крайна проекция е президентът Румен Радев. Другата линия е икономическа. За детската болница има платени 10 млн. лв. без да е извършена никаква дейност, без законово основание да се платят тези средства и до този момент не са предприети никакви действия за разкриване на истината около този случай. Ето ви 10 млн. причини да бъда атакуван аз, да бъде атакувано управлението на служебното правителство“, каза Кацаров.

Той обясни, че МС е определил бюджет за тестовете 12 лв. на бройка за 1,5 млн. теста.

„Ние купихме 4,7 млн. теста – три пъти повече за същите пари. Три пъти по-ниска цена е постигната по време на поръчката“, каза Кацаров.

Той каза, че няма да позволи никой да петни името му, но той няма да посочва имена, защото това трябва да направи прокуратурата. „Те имат всички документи, цялата документация е представена на прокуратурата. Ако сме правова държава, не аз трябва да посочвам. Прокуратурата трябва да ги посочи“, каза Кацаров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!