Не ни е известно да са предприети някакви действия за изясняване на истината около 5-те милиарда лева за пътно строителство и работата на „Автомагистрали“ и АПИ, а вместо проверка ставаме свидетели на едни назначения, които будят повече въпроси, отколкото отговори. Това коментира пред журналисти Мая Манолова от „Изправи се.БГ“.

„Не е ясно тримата нови членове на УС на АПИ с каква експертиза разполагат, кой ги е предложил и какво се очаква от тях. Един от досегашните ръководители е преназначен за директор на една от най-важните и ресурсоемки дирекции в АПИ – тази по пътно поддържане. Става дума за г-н Досев“, посочи тя.

По думите ѝ има сигнали, „че намерението е следите да бъдат заметени и информацията да бъде покрита“.

Манолова направи паралел с назначението на бившия шеф на строителния контрол в София арх. Влади Калинов за началник на ДНСК. По думите ѝ това е било „прието негативно от гражданите, които се борят с презастрояването“. „Сега също се правят едни назначения, които не са обвързани с ясни намерения правилата в АПИ да бъдат променени“.

Как се справят другите?

„Подкрепяме действията на една голяма част от министрите в служебния кабинет, защото те абсолютно съвпадат с очакванията на българските граждани“, подчерта Манолова. Тя посочи икономическия министър Кирил Петков и финансовия Асен Василев като „министри, които действат решително“ заради представените от тях данни за проблеми в поверените им ресори.

По думите ѝ здравният министър също е имал стъпки в подкрепа на най-уязвимите още с началото на работата си.

Според нея „решителни действия“ виждаме и от вътрешния министър Бойко Рашков. „ГЕРБ много се възмущават от тези кадрови промени, може би трябва да си спомнят какво направиха през 2009 г. – „изметоха“ всички шефове на ОДП-та, шефове на службите, в целия сектор беше направена чистка, каквато до момента не беше правена“, заяви Манолова.

Според нея, за да работят службите в интерес на гражданите, а не на „партийно-политически групи“, трябва да има граждански контрол и на всички нива да се назначават почтени хора.

Битка срещу високите цени на ток и парно

Мая Манолова ще има среща с енергийния министър във връзка с предстоящото повишаване на цената на тока с над 4%. „Разполагаме със сигнали как се раздуват разходите на едно от енергийните дружества. Искането на ЕРП за вдигане на цената на тока е немотивирано, необосновано, ощетява българските граждани“, заяви тя и призова министъра да го атакува с помощта на Върховната административна прокуратура.

„В сряда цената на парното в София ще бъде повишена с над 14%, което смятаме, че е некоректно, несправедливо, нечестно. Топлофикациите реализираха 21 млн. плюс от разликата в цената на природния газ такава, каквато е калкулирана в цената на парното и каквато реално е плащана от топлофикациите. Тези 21 млн. просто потънаха в тецовете, хората плащаха високо парно и ще продължат да плащат високо парно“, заяви лидерът на „Изправи се.БГ“.

  • Проф. Денков: Това, което представи Николай Василев, ще доведе до социален сблъсък
  • След предсрочния вот: Какви са следващите стъпки от конституционната процедура
  • Политическо напрежение: Радев и Янев призоваха партиите към диалог
  • Кирил Петков: ББР трябва да съществува, а не да се приватизира
  • Шефът на ДФ „Земеделие“: Има съмнения за корупция при забавянето на плащанията по проекти
  • Военният министър смени ръководството на "Терем"
  • Панайотов: Инфраструктурата за F-16 е дадена на фирми без никакъв опит
  • Кирил Петков си показа дипломата от „Харвард“ (ВИДЕО)
  • За 5 седмици: Над 600 компании с намерения за инвестиции и експорт у нас
  • Бойко Рашков за купуването на гласове: Повечето случаи са в полза на една партия