Ревизия на договорите за строеж и ремонт на пътища обяви пред bTV новият шеф на пътната агенция. А бивши шефове в АПИ заявиха, че не разбират мотивите на регионалния министър за тяхното уволнение.

В първото си телевизионно интервю инж. Апостол Минчев обяви, че ще провери детайлно всеки един договор за строителство на пътища.

Новото ръководство ще се съсредоточи и върху качеството на пътната мрежа.

Снимка: btvnovinite.bg

„Темата „Автомагистрали“ е много сериозна. Пътищата в България са в лошо състояние като цяло и е необходимо много работа, много пари“, заяви инж. Апостол Минчев.

Според него това, че в момента строим магистрали е много хубаво, но има едно много голямо „но“, на което ще обърне внимание и това е качеството. „Това е нещо, което до момента е големият минус“, смята Минчев.

Пътната агенция не е правила авансови плащания, които не са позволени, каза в ефира на bTV бившият член на ръководството инж. Иван Досев. Тези плащания са посочени като мотив за освобождаване на ръководството от регионалния министър.

„Има авансови плащания съгласно клаузите на договора, не сме правили авансови плащания, които не са позволени. Не разбирам защо казват, че няма проектна готовност, договорите са за инженеринг  - проектиране и строителство, нормално е авансът да се плати“, обясни инж. Досев.

Средствата за конкретните договори идват от бюджета и се гласуват от Министерския съвет. Парите не постъпват в АПИ, а стоят в една сметка, за която разрешение се дава от МРРБ, каза още инж. Досев.