Комисията за защита на конкуренцията извърши внезапна проверка на място в офиса на Българската петролна и газова асоциация, съобщиха от институцията.

Акцията е част от разследване за недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

Действията по проверката на място са били извършени от служители на КЗК със съдействието на служители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София.

Това е ново развитие във все по-заплитащия се сюжет в горивния сектор у нас.

Първо при подготовката на законовите промени за след края на извънредното положение "Лукойл" официално протестираха срещу вкарано в текстовете задължение да регистрират базите си като отделни данъчни складове и да монтират видеонаблюдение. Мярката беше обоснована с нуждата от повече постъпления в хазната и изсветляване на сектора.

Следващият важен епизод беше обявеното намерение на Министерството на финансите да предложи създаването на Държавна петролна компания, която да отговаря за горивата в резерв, да оперира свои данъчни складове и да създаде верига бензиностанции. Именно достъпът до данъчни складове беше в основата на дългогодишните критики срещу "Лукойл", че не допуска навлизането на други играчи на пазара - твърдение, което компанията отрича.

При представянето на идеята на брифинг в МС финансовият министър Владислав Горанов директно нападна "Лукойл": „Нормално ли е да имате производител, лицензиран складодържател и собственик  на огромна верига бензиностанции и всичко това да е едно – не го забранява законът, но кое е по-рисковото по отношение на пазара (в сравнение с предлаганата нова държавна структура – б.р.)?“.

Освен това той отбеляза, че до момента КЗК никога не е откривала при проверките си сериозни проблеми при конкуренцията на горивния пазар, а разминаванията в цените показват, че такъв проблем има.

Валентин Златев беше дългогодишен председател на Българската петролна и газова асоциация, като от 2019 г. не е начело на организацията.

В студиото на "Тази сутрин" днес Андрей Делчев от БПГА коментира, че евентуалното изграждане на държавни бензиностанции ще взриви имотния пазар.

bTV се свърза с председателят на КЗК Юлия Ненкова. Тя беше лаконична, че става дума за производство, образувано миналата седмица за картел на горивата.

Юристът на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев обяви, че асоциацията ще съдейства на проверяващите. Убедени сме, че няма нарушения, обяви той.