До 100 държавни бензиностанции в областните градове. Това е една от идеите при създаването на държавна петролна компания, обяви премиерът Борисов. 

Мненията на потребителите са разнопосочни. Според Борислав Борисов горивото на държавните бензиностанции ще е по-евтино първоначално, но твърди, че той не би заредил оттам.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма да заредя, особено дизела, той е много специфичен, зимно време замръзва трябва повече добавки, а те надали така ще го направят“, казва Борислав.

Снимка: btvnovinite.bg

Други като Ердо Сюлейман казват, че ще изберат държавните колонки, „ако цените са нормални“.

Снимка: btvnovinite.bg

Властта обясни, че по-важната част на проекта са не бензиностанциите, а данъчните складове.

„Да имаме достатъчно инфраструктура от данъчни складове, където малки и големи компании могат да складират гориво, впоследствие могат да го продават – това е мощен импулс за либерализация и повече конкуренция на пазара – печеливш от това ще бъде българският потребител“, заяви вицепремиер Томислав Дончев.

Снимка: btvnovinite.bg

И още - държавни бензиностанции да има не само в големите градове. 

„Нови обекти особено по нови участъци по магистралата е важна тема, нови обекти в отдалечени райони това също е важна тема и най-вече обекти, където задължително да има инфраструктура за зареждане на електрически автомобили“, допълни Дончев.

От петролната асоциация обявиха, че чакат да видят идеите на кабинета разписани, а засега нямат притеснения.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако целта на бъдещата петролна компания е да работи като барчето на народното събрание по себестойност, не е добро за сектора като цяло. Притеснения, преди да прочетем задачите пред бъдещата петролна компания, аз не мога да имам“, казва Живодар Терзиев от Българска петролна и газова асоциация.

От асоциацията обявиха, че пазарът и в момента е конкурентен и влизането на още компании не може да е проблем.