Целта ни е да имаме до 100 бензиностанции в областните градове. Това каза премиерът Бойко Борисов и допълни, че в понеделник ще бъде готов проектозаконът за създаването на държавна петролна компания. 

Борисов посочи, че дъмпингът и сивата икономика ще останат в миналото при създаването на държавна петролна компания. „Цената на петрола е толкова ниска, че всеки иска да си продаде стоката. Ние не го правим срещу никога, искаме да имаме до 100 бензиностанции в областните градове, за да може при криза да се осигурят стабилни цени на горивата за населението“, допълни той. 

По думите му държавата ни е малка и не може да се говори за картел в бранша, пък и световните представители у нас не биха допуснали подобно нещо.

„Насила може да вземеш, но насила не може да му дадеш“. Така министър-председателят коментира джироаните от Васил Божков на негово име акции на ФК „Левски“

„Това беше подигравка, целта е ясна. Утре може да ми прехвърлите вашата къща с децата. Как ще ми прехвърлите нещо, без да ме питате. Законът ми позволява да кажа: „Вие сте едни негодници и не искам да чувам за вас“. Акциите не са на мое име, не съм дал съгласие, утре всяка една фирма в ликвидация може да ми джироса акциите“, коментира министър-председателят. 

Той допълни, че не иска да получава пакета с акции на ФК „Левски“ и няма полезен ход по въпроса. А с тези действия Васил Божков се е подиграл с отбора. 

Премиерът коментира и разпространената от Божков кореспонденция, за която бизнесменът твърди, че е с финансовия министър Владислав Горанов.

„Към този момент той не е бил обвиняем, за да не си водят разговори. Комуникациите днес се променят и то бързо (б.р. ). Някаква промяна в закон или облагодетелстване на фирмите на Божков след тези срещи имаше ли?“, попита Борисов.

„Сполетя ни война, със страшна сила и понеже в България се справихме, това е страшно неприятно за опозицията. Като няма какво да кажеш и пощуряват. Когато тръгна пандемията в Китай и в Италия умираха стотици на ден.. имахте голям късмет, че управлявахме. Имахте рядък шанс да управляваме с моите колеги. Ако беше Радев, щеше да постъпи като Борис Джонън и Путин – щяха да измрат хиляди“, коментира Борисов. 

Премиерът заяви, че са взети навременни мерки и правителството се е справило успешно. Относно разхлабването на мерките, Борисов каза, че това се случва поетапно. По думите му се очаква около 24 май да отворят детските градини.