Кумецът на вътрешния министър Цветан Цветанов Тодор Бояджиев, собственик на фирмата "Ти Ви Би" ООД, който се оказа съдружник с управителите на фирма "СЛЕ груп" закупили несебърските дюни, е сред дарителите на Министерството на вътрешните работи.

Това разкрива разследване на седмичното списание "Тема" озаглавено "Плаващи пясъци". В него подробно се описва шеметната кариера на Бояджиев след идването на власт на ГЕРБ.

Бояджиев печели обществени поръчки за над 25 милиона лева само за първите две години и половина, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. Бояджиев модернизира градски центрове, подменя топлопреносни мрежи, ремонтира детски градини, строи паркове, детски площадки и дори киноложки центрове. Сред възложителите му се открояват общината в родния Димитровград, "Топлофикация"-София и Оперативна програма "Регионално развитие", управлявана от МРРБ. Преди това Бояджиев е известен сред съгражданите си като собственик на малка фирма, специализирана в изолацията на пещи в ТЕЦ.

"В началото на 2011 година собственикът на фирмата "Ти Ви Би" ООД Тодор Иванов Бояджиев се записва сред дарителите на Министерството на вътрешните работи. Фирмата отпуснала 5760 лева на Районното полицейско управление в Димитровград за бензин", разкрива "Тема".

Именно Тодор Бояджиев преди 2 години прехвърли на Цветан Цветанов два от шестте му апартамента на занижени цени. По признанията на самия Цветанов, направени в разгара на скандала с многобройните му апартаменти, Тодор Бояджиев му е дългогодишен приятел и кумец.

В края на миналата година стана ясно, че "СЛЕ груп" е придобила 29 декара дюни в Несебър за 4 млн. лв. Сделката е изповядана на 28.11.2012, а само ден по-рано същият терен е продаден от Министерството на земеделието на пловдивчанина Димитър Петров за 581 000 лв.

По този повод "Тема" разследва "кой всъщност стои зад холандския купувач на дюните".

Един въпрос остана тотално неизяснен в аферата с продажбата на несебърските дюни – кой е истинският купувач. Както вече е известно, фирмата, купила парцела от тъста на Борислав Михайлов, е "СЛЕ груп" ЕООД с управител Лъчераз Богданов и Станимир Стоянов. Както вече писахме, двата имат обща фирма "Бийч Холидей" с Тодор Бояджиев, кумец на вицепремиера Цветан Цветанов, която е регистрирана на един и същи адрес със "СЛЕ груп" на улица "Отец Паисий" 27 в Несебър.

Компанията, която щеше да строи комплекс от 122 къщи, е с капитал 6 хиляди лева, до август миналата година е осигурявала на щат само две лица, а след това – 8. От април 2011 "СЛЕ груп" е 100% собственост на холандската "АМСТ холдинг Б.В.".

Информацията за "чуждестранния инвеститор" е любопитна. Според справка в холандския фирмен регистър Mint Global "АМСТ холдинг Б.В." е регистрирана в Амстердам на 1 април 2011 – дни преди до купи "СЛЕ груп", с предмет на дейност "офиси за управление на инвестиции". Компанията, осъществила в България сделка за 4 милиона лева, има капитал...18 хиляди евро! В регистъра няма информация фирмата да има служители, включително мениджъри. "АМСТ холдинг Б.В." от своя страна е 100% собственост на "АМСТ кооператиеф У.А.", регистрирана на същия адрес. Тази компания също няма служители, няма и посочени собственици.

Красноречива информация дават и наличните в българския търговски регистър документи. За управител на холандското дружество с интереси в България е посочена фирмата "Амикорп Нидерландия Б.В." - счетоводна къща, която намира най-изгодните схеми за данъчно облагане за своите клиенти. А нейният адрес съвпада с този на повереното й дружество. "Амникорп" е била представлявана в България от двама адвокати, но само с временно пълномощно за прехвърляне на собствеността на "СЛЕ груп".

Цялата тази информация трябва да се обобщи така – фирмата инвеститор е "пощенска кутия", а кой и какво пуска в нея, можем само да предполагаме.

  • Кметът на Несебър и семейството му във "фирмен кръговрат"
  • Запор на имущество за милиони на кмета и главния архитект на Несебър заради "Дюнигейт"
  • МОСВ забрани строителството върху дюни
  • МОСВ стопира багерите на дюните "до второ нареждане"
  • Разследването по "Дюнигейт" не е приключило, чака се експертиза
  • Разследването на "Дюнигейт" е удължено с 4 месеца
  • Президентът оспорва в КС част от промените в закона за Черноморското крайбрежие
  • Кметът и главният архитект на Несебър остават на постовете си
  • Съдът в Бургас отстрани кмета на Несебър от поста му
  • Шефът на строителния контрол в Бургас е уволнен заради "Дюнигейт"