От 15 юни трябва да отпаднат всички забрани и да останат само социалните мерки, като схемата „60:40“. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов.

Сега на ход е здравният министър Кирил Ананиев – заповедите му трябва да изяснят кои правила няма да важат от средата на месеца.

Снимка: btvnovinite.bg

Съвет след повече от два месеца заседания от разстояние – днес кабинетът се събра за първи около заседателната зала в Министерския съвет. Премиерът направи забележка относно някои здравни заповеди за носене на маски на публични места.

Ананиев, виж недомислието в Заповедта как ни се отрази и на нас. Защото не искате да седнете и да почетете малко в Заповедта и да направите това, което трябва. Сега, ако донесат една чиния с ядене – можете да сте без маски, това пише в заповедта. Ако това е ресторант, може без маски“, посочи министър-председателят.

Възможно е маските, дезинфекцията и социалната дистанция да останат като препоръка. 

„Да, нашето желание също е максимално бързо да освободим обществения и икономическия живот от всички тия пречки, но аз не съм чак такъв оптимист. Първо, има много време до 15 юни – 10 дни, в които могат да се случат много неща. 

Снимка: btvnovinite.bg

За съжаление, имаме няколко лоши примера какво се случва при преждевременно отпадане на мерките – Сеул, Корея, където се наложи да върнат мерки. А другия – от Северна Македония, където от 2-5 случая, достигнаха над 80 новорегистрираните“, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  

Експертите са категорични, че трябва да сме внимателни с COVID-19 мерките, а преди време премиерът поздрави всички българи, които са стриктни  с балканския хит „Корона чао“.