На 15 юни, като изтече извънредното санитарно положение, да останат социалните мерки, разпореди премиерът Бойко Борисов по време на заседание в Министерски съвет.

Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски. „Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали. Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено“, коментира той.

Пари за училища и детски градини в София

15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за училища и детски градини в София.

„Вие си ги разпределяйте, но не забравяйте да казвате, че когато аз станах кмет, 40 детски градини бяха реституирани на най-хубавите места в София и от тези псевдодемократи, които сега говорят, синьо-червената мъгла в София ги разпродаде за смешни пари или ги върна“., заяви Борисов.

И продължи в същия стил: „От тогава до сега над 100 нови, ако не ме лъже паметта, сме направили и продължаваме да правим. Тази памет трябва да се пази. Не може 20 и кусур-годишни политици да се обявяват за наша алтернатива, сякаш са се родили вчера. Те 20 години къде са били, когато разрушаваха и грабеха София техните партии? Ние само можем да показваме десетки и стотици направени нови“

Средства за Рилската света обител

Премиерът заяви, че за 2020 г. кабинетът ще отпусне допълнителни средства в размер на 1,3 милиона лева за Рилската света обител.  Той подчерта, че мярката "60/40" работи добре и в манастирите

600 хиляди лева от средствата ще отидат за ремонт и изографисване на обителта.

Борисов обясни, че още преди две години е започнато отпускане на пари за заплатите на свещениците на Българската православна църква и на служителите в мюсюлманското вероизповедание.

„Първата година бяха около 21 млн. за заплати, а миналата година – 26 милиона. Тази година дадохме и за капиталовите ремонти на Светия Синод. Само че пак не са стигнали за заплати на всички. Не искам да се караме и за да няма въпроси от типа „защо няма за манастирите и за духовната академия“, е честно да кажем какво сме направили“, продължи премиерът.

Той коментира, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и експерти от Агенция "Пътна инфраструктура" ще отидат в района на свлачището на пътя към Рилския манастир. Той разпореди от следващата седмица да започне разчистването и укрепването на свлачището.