"Феодализацията на парламента винаги води до разпад на държавата, а българският избирател даде своя вот на недоверие към парламентарната демокрация в България", каза лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов по време на пресконференция след вчерашните избори „2 в 1“.

„Имаме ужасяващо ниска избирателна активност – 32% гласували е безпрецедентно. Практически вчера българската политическа система катастрофира смъртоносно. И това, което се случи, е вот на недоверие от страна на народа към парламентарната демокрация в България“, поясни Костадинов.

Според него всички партии губят гласове, а с падането на избирателната активност държавата е заплашена от феодализация в още по-големи размери.

„Вече могат да се правят различни конфигурации между местни феодали, които контролират по няколко хиляди гласа в дадена община или област. Благодарение на ниската избирателна активност, в момента може да се влезе в парламента с около 70 000 гласа. Или иначе казано – малки олигархични групи, заедно с криминални елементи, могат да влизат в парламента без проблем“, поясни Костадинов.

Лидерът на „Възраждане“ посочи още, че феодализацията винаги води да разпад на държавността.

Той каза, че партията му повтаря резултатите си от миналите избори и призна, че не е доволен от това.

 

„Ние винаги си поставяме по-високи цели. Минималната цел, която имахме на евровота, беше да вкараме трима евродепутати. Тя е постигната. Но това далеч не ни задоволява, защото проблемите, които седят пред нашата държава, си остават същите“, подчерта Костадинов.

Според него, с оглед на конфигурацията в следващият парламент, вариантите са два. Първият сценарии е да се състави някакво правителство, което „би погребало живи онези, които влязат в него“. Вторият е да няма правителство и отново да се отиде на избори през октомври или ноември.

„Ако има правителство, то трудно би се случило в трипартиен формат и още по-трудно – в четирипартиен. В най-добрият случай обаче то ще представлява около 15% от българските граждани с избирателни права. Това създава доста сериозни притеснения за демокрацията в България“, поясни той.

Костадин Костадинов каза още, че пред „Възраждане“ седи една основна задача, която са заявили по време на кампанията си и за която няма да спрат да работят – България да не влезе в разгарящия се конфликт в Украйна.

„Величие“ не е заплаха за нас, защото много пъти се е случвало – партия „Български възход“ беше създадена, за да ни спре, но не се получи. Това е нещо, което не ни притеснява. Хората ще ги видят, какво представляват и ще се разочароват. Влизането им в парламента ще позволи много бързо да се свалят техните маски. Ако за вас те са непознати, то ние ги познаваме“, коментира още той.

Според Костадин Костадинов представителите на „Величие“ са за НАТО и ЕС, както и за предоставянето на военна помощ за Украйна.

Костадинов не отговори обаче с твърдо „не“ дали би работил с партията на Ивелин Михайлов и Николай Марков, но попита за какво би могъл да работи с тях. Припомни също така, че те дори не искали да пишат законопроекти. Той направи и шеговит лапсус, че „Величие“ са безличие.

Следете всичко за изборния ден в нашите онлайн репортажи: