„Всичко може да се фалшифицира, но изборната активност няма как. Днес българският народ заби огромен и много звучен шамар на собствената си държава. С други думи казано той буквално каза, че тази държава не е негова. И това е може би най-сериозното нещо, върху което трябва да се замислим“.

Това заяви лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов в свое изявление във Фейсбук. 

„Едно е сигурно и то не зависи от никакви прогнози – изборната активност беше ужасяващо ниска. 30% или малко повече за национален парламент и малко повече от 31% за Европейски парламент. Излезе, че ЕП едва ли не вдигна вота и за националните избори. 70% се отказват от правото си на избор. Когато един народ се откаже от правото си на избор, той се отказва от свободата си. Когато някой каже, че са му омръзнали изборите, това значи, че му е омръзнала свободата. Това значи, че демокрацията е заплашена и държавата, която е в процес на свръх делегитимация е още по-заплашена“, каза Костадинов.

По думите му „Възраждане“ има огромен шанс да стане втора политическа сила и това ще покажат резултатите от Централната избирателна комисия.

„В момента дори и съставянето на трипартийна коалиция на фона на тези резултати е под въпрос, защото трудно биха могли да се съставят такива, ако всяка една от политическите партии спази своите обещания. От „Възраждане“ категорично заявихме, че няма да подкрепим друго правителство освен правителство с мандата на „Възраждане“. Какво ще направят другите политически сили - си знаят те“, заяви Костадин Костадинов.

Целта на „Възраждане“ винаги е била да върне доверието на гражданите в изборната система, посочи Костадин Костадинов.

„Нашата работа като представители на голяма част от народа и вероятно като втора политическа сила беше и ще продължава да бъде да убеждаваме гражданите, че надеждата за спасението на българския народ е в самия него, че нямаме по-добри съюзници от нас самите и че спасението няма да дойде от никъде освен от огледалото – тоест от самите нас“, допълни лидерът на „Възраждане“.

По думите му решението за бъдещето на България е общо дело и зависи от всеки един от нас.

Ето и първите резултати от изборите за 50-о Народно събрание на социологическите агенции „Алфа Рисърч“ и „Маркет ЛИНКС“, с които bTV работи.

Според данните на „Алфа Рисърч“ в следващия парламент влизат 6 партии:

Избирателната активност е 31,4%. Не подкрепям никого са отбелязали 2,4%.

Разпределението на мандатите изглежда по този начин:

Според данните на „Маркет ЛИНКС“ в следващия парламент влизат 6 партии: