„Няма да преговаряме за правителство с „Възраждане“! Омръзна ми от медийни внушения, чрез преразказ, с които се заблуждават хората.“

Това написа в профила си във Фейсбук съпредседателят на „Продължаваме промянатаКирил Петков във връзка със спекулациите около втория мандат за редовно правителство.

По думите на Петков в 50-ото Народно събрание има две потенциални мнозинства – едното е ГЕРБ и ДПС, а другото - „Възраждане“, БСП, „Величие“ и „Има такъв народ“ (ИТН).

„Нека да е ясно, ПП-ДБ не може да бъде част от тези две мнозинства, защото ние сме антикорупционна и проевропейска коалиция. Нашите избиратели може да са абсолютно спокойни за това“, уточнява съпредседателят на ПП.

 

Причината за коментара на Петков е интервю на лидера на „ВъзражданеКостадин Костадинов пред телевизия „Евроком“, в което той призова за сформиране на кабинет на принципа „всички срещу ГЕРБ и ДПС“. Костадинов уточни, че в името на тази цел може да преодолее противоречията си с ПП-ДБ.

Очаква се скоро президентът Румен Радев да връчи втория мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на 50-ото Народно събрание, след като първия – на ГЕРБ-СДС, се провали.

Втория мандат Радев по закон трябва да връчи на втората по големина политическа сила в парламента – ДПС.

Ако и ДПС не успее да сформира правителство, което да получи 50+1 гласа в пленарната зала, държавният глава връчва третия мандат на избрана от него парламентарна група в парламента.

Румен Радев все още не е обявил кога ще връчи втория мандат. Той предпреди, че ще съобрази процедурата с факта, че нови предсрочни избори не бива да се провеждат през август или до средата на септември.