Ден след провала на първия мандат за съставяне на правителство лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов за пореден път призова за кабинет с третия мандат. Той назова такъв тип управление с името „Всички срещу ГЕРБ и ДПС“.

"Независимо на кого бъде даден третият мандат, можем да кажем едно - единственото правителство, което може да бъде създадено в момента в парламента на някаква принципна основа, е правителство на базата на обединение срещу ГЕРБ и ДПС. Пет политически сили в Народното събрание обясняваха по време на кампанията как не трябва да се допуска ГЕРБ и ДПС обратно във властта. Това е достатъчно добра основа за сформиране на мнозинство, за коалиция е трудно да говорим, да не кажа немислимо, но достатъчно за мнозинство, дори и временно", посочи той.

Костадинов дори заяви, че „Възраждане“ няма проблем да преодолее противоречията си с ПП-ДБ.

"Ключът е в ПП-ДБ. Ние нямаме проблем да преодолеем противоречията си с другите, включително и с ПП-ДБ. Ако ПП-ДБ преодолеят тези различия, които са принципни, ако ПП-ДБ надмогнат своето его и късогледство, е възможен такъв кабинет", каза председателят на "Възраждане".

Вчера нито един депутат от групите, извън ГЕРБ и ДПС, не подкрепи номинацията на Росен Желязков. Срещу нея гласуваха и 14 депутати от движението, а един се въздържа.

Броят на депутатите, които не са в групите на ГЕРБ и ДПС, е 128, като е достатъчен за избиране на правителство.

По-рано през деня лидерът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски заяви, че партията ще върне веднага втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен.

Решението на коя политическа сила да бъде връчен третият мандат е на президента Румен Радев. След предишните избори той го даде на "Има такъв народ".