Ден след катастрофата край Своге, при която загинаха 16 души, а други 21 бяха ранени, въпросите около случилото се са повече, отколкото отговорите.

Какво знаем до момента?

Малко след 17 ч. вчера автобусът, който превозвал група екскурзианти, навлиза във фаталния остър завой след Своге при силен дъжд. Местните хора са категорични, че от години този участък от пътя е рисков, а пътната настилка – некачествена.

Само преди година на същия участък, отново след силен дъжд, две коли се сблъскват. Умира една жена от Своге, а друга оцелява по чудо.

Местни твърдят, че асфалтът на това трасе е експериментален – използвал се за алеи в парковете и при най-малкия дъжд ставал изключително хлъзгав.

В късния следобед експерти взеха проби от пътната настилка. Според жителите на Своге това не се прави за първи път, но подобрения не са предприемани.

Според Христо Радков от Българското обединение на шофьорите пътят е опасен и има предпоставки за аквапланинг. Намира и грешки в проектирането му и по конкретно – къде се намира мантинелата.

Регионалният министър Николай Нанков поясни, че от АПИ общо пет пъти са предупреждавали фирмата изпълнител, че трасето трябва да ремонтирано, но този ремонт така и не е извършен.

При проверка на транспортното министерство става ясно, че катастрофиралият автобус е бил без задължителен технически преглед, а шофьорът се е движел с превишена скорост.

Прокуратурата е започнала разследване по случая, като главният прокурор Сотир Цацаров очерта три възможни версии за инцидента – водач, превозвач или път. Всяка от тях ще бъде проверена от следователите.

Снимка: btvnovinite.bg

40 инцидента с автобуси за последните 10 години

Статистиката сочи, че само в последните 10 години у нас има 40 сериозни инцидента с автобуси.

На 4 април 2004 г. 12 ученици се удавиха, след като автобусът им, с който се връщаха от екскурзия до Дубровник, излезе от завой и по стръмния бряг падна в река Лим.

Следващата черна дата беше 7 декември 2006 г., когато междуградски автобус падна от моста на пътя край Бяла. Тогава 18 души загубиха живота си.

През май 2009 г. 18 души загинаха, а други 20 бяха ранени при катастрофа с автобус край Ямбол. Автобусът бил технически неизправен и помете пешеходци на спускане от връх Бакаджик.

През юни 2011 г. осем пътници загинаха при тежка катастрофа на АМ „Тракия” при разклона за Карлово. Автобусът се блъска в мантинела, преобръща се и се запалва.

В края на 2017 г. при Микре автобус, превозващ незрящи хора от Перник, се блъска в камион при неправилно изпреварване. Загиналите са девет, а ранените 17.

На 13 април тази година шестима души загинаха, а 26 бяха ранени, след като пътнически автобус по линията Бургас – София се обърна на 27-ия километър на АМ „Тракия” в района на Вакарел. Вината за инцидента, в който участва и лека кола, още не е определена.

  • Шофьорът на фаталния автобус: Аз не мога да си простя
  • Пътят край Своге е с нова маркировка и асфалт, но остава опасен
  • Нова маркировка слагат на пътя Своге – София
  • Преасфалтираха фаталния участък на пътя край Своге
  • Трите министерски оставки минават, ако влязат в пленарна зала
  • Експерти по сигурност: Пътят край Своге не отговаря на изискванията за безопасност
  • Първа стъпка към задължителните колани в автобусите
  • Експерти: Фаталният път край Своге е с много нередности (ОБЗОР)
  • 7 огледа, 22 експертизи и над 60 разпитани след трагедията край Своге
  • Депутати решават за колани и видеорегистратори в автобусите