Трите министерски оставки след трагедията край Своге ще минат, ако бъдат внесени в пленарната зала. Това показват сметките след заявените нагласи на депутатите.

Оставките бяха поискани от премиера Бойко Борисов и доведоха до трус в коалицията. Ако се стигне до гласуване в парламента, оказва се - гласовете са почти на кантар.

Кои партии ще гласуват за оставките, ако коалиционния съвет ги одобри и внесе в зала?

На първо място, това са опозиционните БСП и ДПС. Общо - 104 депутати. Към тях добавяме един независим, депутатите на „Воля”, които са 12 и на „Атака”, които са 8. Крайната сметка е 125 депутати.

Снимка: bTV

Против пък са 95 народни представители от ГЕРБ, 19 от НФСБ и ВМРО и един независим. Или общо - 115. Така сметките показват, че оставките вероятно ще минат, макар и с малко.

Снимка: bTV

Ако коалиционният съвет в понеделник реши да спаси някой от тримата министри в оставка, срещу оттеглянето ще гласуват партиите от властта.

„Коалиционният съвет да реши. Ние от първия съвет сме декларирали доверие към него, в това число да подбира и екипа”, посочи Тома Биков от ГЕРБ.

ВМРО и НФСБ също са на това мнение. „В декларацията сме го казали ясно и категорично, против”, заяви Валентин Касабов от НФСБ.

„Атака”, макар и част от коалицията, смята, че тримата трябва да си ходят. „Ние ще подкрепим оставките, защото когато един министър дава оставка, на всички в системата до портиера е ясно, че и той носи отговорност”, счита Десислав Чуколов.

Опозицията не крие, че гледа с интерес към гласуването в зала и ще даде всичко от себе си министрите да паднат. „Логично е като всяка една опозиция да подкрепим тези оставки”, обясни Манол Генов.  

От ДПС посочиха, че са опозиция - за оставките и против новите министри, защото са гласували и срещу кабинета Борисов.

Боряна Георгиева от „Воля” коментира, че това е най-правилното действие след трагедията, която се случи.

Така се оказва, че единственият начин министрите или част от тях да бъдат спасени, е ако оставките им бъдат отхвърлени още от коалиционния съвет в понеделник.

Снимка: bTV

Неофициалната информация е, че ще бъде направен опит за спасяване само на един министър. И това е регионалният Николай Нанков.