Голямата коалиция на ГЕРБ с „Обединени патриоти” се запазва, оцелява в настоящия си вид и националистическото обединение на „Атака”, ВМРО и НФСБ. Това стана ясно след заседанието на Коалиционния съвет тази вечер, продължило повече от три часа.

Напрежението във властта ескалира, след като вицепремиерът Валери Симеонов се обяви срещу дошлите след трагедията в Своге оставки на министрите Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков. Лидерът на националистите в парламента Волен Сидеров на свой ред поиска оставката на Симеонов и коментира, че правителството може да продължи съществуването си и без НФСБ.

Най-ясно резултатът от днешните преговори може да се види в думите на дошлия със синя каска военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов: „Може Патриотите да имаме стари разправии, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта. (…) Ние сме много емоционални, но вие какво искате – Тройната коалиция, в която един ви говори за чипа, друг ви говори за някаква заедност, трети за някаква джендърска култура. По-добре е, когато ние дори публично поставяме проблемите”.

„Надяваме се да си вземем поука и да направим така, че да не се позволява разтурването на управлението, което ще доведе до щети. Цената, че продължаваме като коалиция, ще я платим пак ние”, коментира тази вечер Волен Сидеров. Според него при падане на кабинета страната ще бъде хвърлена „в хаос и неизвестност”.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта: коалиционното споразумение се изпълнява. Той се ангажира, че през новия политически сезон ще има по-добра комуникация и взаимно уважение вътре в коалицията.

„Към настоящия момент има подадени оставки, няма решение и няма стартирана процедура съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание“, заяви още Цветанов и посочи, че явно коалиционните партньори са имали различно тълкувание.

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че този разговор ще бъде продължен в понеделник, когато ще говорят персонално за всяка от оставките.