На коалиционен съвет управляващите търсят начин за изглаждане на противоречията.

Напрежението продължава заради задълбочаващия се раздор сред Обединените патриоти. След тридневен размисъл Валери Симеонов обяви че неговата партия – НФСБ, остава във властта, но същевременно поиска промяна в стила на управление на кабинета „Борисов 3”. От своя страна лидерът на „Атака” Волен Сидеров поиска оставката на самия Симеонов.

Коалиционният съвет продължава вече час. На него присъстват премиерът Бойко Борисов, лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов и тримата лидери на Обединените патриоти – Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

На влизане Волен Сидеров поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов. „Цялата държава се занимава днес с настроенията или с изнудванията на един човек”, коментира той пред журналисти.

Според него освобождаването на поста от Валери Симеонов е решение, което ще облекчи ситуацията и ще даде възможност да се работи нормално и спокойно.

„На негово място ще застане пак представител на Патриотите, няма да пада правителството и ще се продължи напред”, коментира Сидеров.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов традиционно се опитва да тушира напрежението между другите двама партньори. Той се е появил със синя каска на заседанието на коалиционния съвет.

Снимка: Facebook

„Атака” поискаха също позиция от ГЕРБ за това, че Валери Симеонов нарече управлението авторитарно.

„Мисля, че след всички поразии, които направи Валери Симеонов в изпълнителната власт, е време да се оттегли от нея”, написа по-рано Сидеров в профила си във „Фейсбук”.

„Не може един човек с комплекси на командир на поделение да си играе с правителството, държавата, политическите сили и парламента”, подчерта лидерът на „Атака”.

„Цялата пресконференция на НФСБ бе подчинена на това аз да не съм председател на групата на патриотите. Това отново издава стар комплекс на Симеонов. Крайно време е и премиерът да се произнесе категорично за изнудванията на Валери Симеонов”, смята Сидеров.