Партията на Валери Симеонов – Национален фронт за спасение на България, остава в коалицията, но под условие. Това стана ясно след изявление в партийната централа.

НФСБ иска промяна в коалиционното споразумение с ГЕРБ, както и да поеме Министерството на туризма. На коалиционен съвет тази вечер се очаква да бъде направен опит за изглаждане на противоречията в Патриотичния фронт. 

Още преди парламентарната ваканция Волен Сидеров обяви, че Валери Симеонов не е незаменим в правителството. Среща при премиера тогава успя да тушира противоречията. 

Тази сутрин, в деня на заседанието на коалиционните партньори, от Созопол лидерът на „Атака” обяви, че и без НФСБ коалицията и кабинетът могат да продължат напред. „Ако това е начинът да си извоюва министерски пост, аз съм против. Но за мен е недопустимо да си в правителството, да си вицепремиер и да излезеш да кажеш, че това правителство се управлява еднолично, че руши държавността. Тогава какво правиш в това правителство? Излизай, ставай опозиция, ако искаш започни партизанска война и го сваляй”, попита Сидеров.

Поредният повод за разногласията стана категоричната позиция на Симеонов срещу министерските оставки на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. По този въпрос Симеонов е подкрепян и от другия лидер в малката коалиция – Красимир Каракачанов. „Моят колега Валери Симеонов е прав в едно – не би следвало при всеки случай, когато някоя част от обществото поиска кръв, да жертваш министри, без дори да изчакаш резултатите от разследванията”, заяви вицепремиерът и военен министър.

Снощи Валери Симеонов обяви, че управленските решения се взимат еднолично от Борисов, а днес постави условие да се промени коалиционното споразумение и управлението на парламентарната група на Патриотите, която се ръководи от Сидеров. „Има диалог – има коалиция, няма диалог –  няма смисъл”, категоричен беше Симеонов. „Не импровизирам, не уволнявам, не назначавам, не „оставчавам” никого, нито заплашвам, нито се моля, имам нормално политическо поведение, каквото трябва да имат всички политици в България”, каза той.

Симеонов поиска и кадрови промени, като посочи, че Министерство на туризма трябвало да е на неговата партия.