Трима министри подадоха оставки заради трагедията с автобуса край Своге. Вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков депозираха оставките си и поеха политическата отговорност за тежката катастрофа, при която загинаха 17 души.

Това се случи, след като министър-председателят Бойко Борисов поиска тримата министри да освободят постовете си на извънредно заседание на Министерски съвет.

Поемане на политическа отговорност: 

Валентин Радев заяви, че МВР са предали цялата събрана информация за инцидента на следствието. „Ние нямаме персонална вина, но очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от такава трагедия”, допълни Радев.

Според Николай Нанков подаването на оставка е морален ангажимент и отговорност. Като грешка отличи лошата координация между ведомствата.

Ивайло Московски днес е в болничен и не коментира.

Политическите реакции:

Темата предизвика разногласие в Обединените патриоти. ВМРО заявиха че, решението на Борисов ги е изненадало и се притесняват да не се избързва. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов свиква още утре изпълнителния комитет на партията. Причината – да се реши дали остават в управлението, защото оставките на министрите не били съгласувани с тях. От Атака обаче нямат никакви възражения. Волен Сидеров заяви, че решението на премиера е правилно.

БСП посочиха, че не са изненадани от оставките, но според тях те са закъснели. Зам.-председателят на левицата Кирил Добрев посочи, че единственият изход от политическата криза в момента е оставка на цялото правителство.Опозицията настоява и за оставките на министрите Цецка Цачева – заради избягалите затворници и срива на Търговския регистър, и Румен Порожанов – заради кризата в Странджа.

От Демократична България също поискаха оставката на правителството на Бойко Борисов.

Споделям мнението на премиера Бойко Борисов, че трябва да бъдат разследвани всички отговорни лица и институции, участниците в процеса през всички периоди. Така коментира оставките министърът за българското председателство и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

 Рокади в кабинета:

Според източници на bTV премиерът се е колебае дали да заложи на експерти или партийни членове за вакантните министерските кресла в Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Радев, Московски и Нанков най-вероятно ще се върнат в Народното събрание като депутати, а заместниците им си тръгват.

Борисов обмисля Николина Ангелкова да бъде освободена от поста си министър на туризма и да поеме Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. А на нейно място да отиде вицепремиера Валери Симеонов, за да се тушира напрежението в сектора, твърдят източници на bTV.