Вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков депозираха оставките си пред премиера Бойко Борисов. По-рано през деня министър-председателят им ги поиска във връзка с катастрофата край Своге.

Стана ясно, че решението за оставките е взето още в неделя, но те са депозирани днес, защото министрите трябвало да събират документи за следствието и прокуратурата. Преди два дни премиерът поиска от опозицията да изчака техническите експертизи и увери, че няма да има пощада и ще се носи политическа отговорност.

„Така постъпваме в политическа партия ГЕРБ – ние носим политическа отговорност”, заяви вътрешният министър Валентин Радев в извънреден брифинг в Министерския съвет. „Ние нямаме персонална вина, но очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от такава трагедия”, допълни Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ние съдействахме, съдействаме и ще съдействаме оттук нататък, за да може следствието да приключи по възможно най-обективния начин и да се въздаде справедливост на база на отговорностите на всеки участник”, заяви Николай Нанков.

Той допълни, че подаването на оставките им е морален ангажимент и отговорност, който носят като политици в тези три министерства.

На въпрос какви грешки са допуснати при ремонта край Своге, Радев отговори, че от МВР са подадени общо седем сигнала за лошото състояние на пътя, а не четири, както първоначално се твърдеше. Щял да изнесе тези данни на пресконференция по-късно днес. „Очевидно ние и тези преди нас не сме се справили докрай добре, това е краткият отговор”, коментира Радев.

"Aко има ежедневен контрол по спазване на ограниченията по пътищата, може би нямаше да се стигне до този инцидент", посочи регионалният министър и добави, че координацията на ведомствата не е била на ниво.

Снимка: Ладислав Цветков

Двамата министри не коментираха дали се очакват още оставки заради катастрофата. Вътрешният министър добави, че ще се погледне работата в миналото на ведомствата, за да се уточни дали и там има отговорни за трагедията.

На брифинга не присъства транспортният министър Ивайло Московски, тъй като днес е в болничен, но и той е депозирал оставката си.

Нанков и Радев завиха, че мотиви към оставките не са писани, защото нямало нужда да убеждават премиера.