Фойерверк на входа на сезона – така социологът Андрей Райчев определи поисканите от премиера Бойко Борисов три министерски оставки. Според Райчев две от оставките – на вътрешния министър Валентин Радев и на транспортния – Ивайло Московски, са щели да станат факт и без трагедията край Своге, при която загинаха 17 души.

„Още преди месеци се говореше че Радев ще се сменя, а Московски има лична трагедия, за която ми е неудобно да говоря, но очевидно трябва да си отиде по технически причини и чисто човешки”, отбеляза социологът.

„Това е уводно действие на Борисов, виждаме началото на нова драма”, коментира Андрей Райчев. „Борисов остана без акцент. Той присъства много дълго в политиката и досега винаги е имало ясен акцент – беше отмъстител, строител, международник, което беше и най-успешната му роля. Сега няма акцент и търси новото си амплоа”, смята Андрей Райчев.

Според него премиерът „управлява по телевизора” – не през институции, а с „политическите есета, които чете по телевизията”. Намираме се в увода на неговия опит да направи четвъртата си роля, защото вече не може да управлява постарому, обобщи Андрей Райчев.

Политологът Даниел Смилов изрази съгласие, че реакцията на Борисов се дължи на това, че премиерът се чувства в слаба позиция и иска да покаже, че отново си връща контрола.

„Ако това е замисълът, акцията не е изпълнена по правилата. Трябваше да бъде предварително уговорено и с коалиционни партньори, и със собствената група – влиза се в сезона със смяна на екипа, слагат се нови акценти и се показва, че премиерът владее ситуацията. Сега ефектът е обратен. Предлагат се някакви неща, но тепърва умуваме кои от тях ще бъде приети. Дори обсъждаме хипотезата, че премиерът може да бъде бламиран от собствената си група по някои от предложенията. Това в никакъв случай не праща послание, че Борисов е в силна позиция и контролира нещата”, заяви Смилов.

„Тези промени като че ли не идват с идеята да се търсят нови политики по съдържание. По-скоро идеята е да се намали напрежението и да се отговори на обществени очаквания”, допълни той. 

Във връзка с изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова за конфликт Цветанов – Борисов Андрей Стойчев коментира, че това по-скоро е „полицейска сценка”. „Не ми се вярва да се стигне до нещо друго. Не е бунт на кораба”, отбеляза социологът.

По думите му Патриотите са в „кърпа вързани” на Борисов. „Няма националистическа вълна, избори нищо не могат да им донесат, освен по-лош резултат или равен на този, те не могат да си подобрят положението и при всичките си караници настояват да си удължат мандата”, посочи Андрей Райчев.

„У народа се е появило чувството, че така повече не може. Хората не реагират на катастрофата със 17 загинали, а на лошите пътища и системата на договаряне”, заяви още той.

Смилов пък сравни ситуацията с партия шах, в която Борисов е изиграл слаб ход с министерските оставки, но опозицията не го видяла и играе още по-слаби ходове. Той определи като половинчата стратегията БСП да останат в парламента само с 20 депутати, а останалите да отидат при хората.