Есенният политически сезон започна с остри словесни престрелки между БСП и ГЕРБ. Над 200 депутати се събраха на извънредно заседание на Народното събрание. Опозицията поиска оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.   

„Не стихват напъните отляво да се лансират новини и събития в ущърб на управляващите, при което политическият тон на говорене отдавна е преминал границите на приличието”, изтъкна лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.  

„Желаещите да ни сменят във властта видимо нервничат и стават все по-безпардонни, което плаши и отблъсква хората. Те се стремят да убият ускорението, което набрахме по време на председателството”, допълни той.

Снимка: БГНЕС

Опозицията поиска оставка на цялото правителство, както и предсрочни избори. От левицата добавиха, че ще оставят само 20 депутати в пленарната зала, а останалите ще обикалят сред народа. 

„20 депутати от БСП остават в залата, а останалите отиваме при българите и протягаме ръка за нов модел”, каза лидерът на партията Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група. 

Снимка: БГНЕС

„Ние искаме оставката на правителството, край на тази агония. Искаме разпускане на парламента, предсрочни избори”, настоя тя.

„Започваме тази сесия с едно сериозно обществено напрежение, с криза в правителството и нестабилност в управляващото мнозинство”, подчерта Нинова.

В следващите дни ще сме свидетели на битката Цветанов – Борисов, прогнозира Нинова  и отбеляза, че поискани оставки от премиера се оспорват от Цветанов. По думите ѝ това говори за нестабилност при управляващите и несигурност в страната.

След вчерашния коалиционен съвет и намека, че част от министрите в оставка може и да запазят постовете си, днес Обединените патриоти запазиха пълно мълчание.

ДПС атакуваха Патриотите, твърдейки, че формулата на властта е сгрешена и ГЕРБ могат да я променят.

Снимка: БГНЕС

„Основният въпрос не е вече и само самото правителство, то практически си е отишло с абдикиране от задълженията си. Остава само актът за напускане да се оформи юридически”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. „Смяна на министри – какво от това? Промяна на формулата –  какво от това? Предсрочни избори – и какво от това? По-важният въпрос за нас от ДПС е какво да се прави след това, как да се възстановят демократичните механизми на управление, как да се изгради отново авторитетът на държавността, как да се върнем към нормалността, как да започнем диалога между партиите, между институциите, между гражданите, между нас в парламента", категоричен беше Карадайъ.

Снимка: БГНЕС

На финала лидерът на „Воля” Веселин Марешки обобщи старта на сезона така: „Трябва да се поздравим не само с новата сесия, а и с началото на предизборната кампания”.

Развръзка по правителствената криза в парламента се очаква следващата седмица. 

Заседанието на Народното събрание приключи за 4 часа, депутатите отхвърлиха идеята на Обединените патриоти за либерализиране на пушенето на закрито.