Продължава разследването на тежката катастрофа с автобус край Своге, при която загинаха 17 души. До момента са разпитани пострадали, длъжностни лица и представители на фирмата, ремонтирала фаталното трасе. Продължава и изземването на документи, назначени са голям брой експертизи, съобщиха от прокуратурата.

Разследването продължава по всички версии – както относно отговорността на водача и на превозвача за настъпилото ПТП, така и относно състоянието на пътя и начина на изпълнението му като фактор, допринесъл за произшествието.

Случаят е поверен на Националната следствена служба. От държавното обвинение днес разпространиха подробна информация за направеното до момента по разследването.

Разпитани са настоящият шеф на пътната агенция, както и негов предшественик, а също и транспортният министър, който е предал и документи. Показания са дали още управителят на дружеството, упражнявало строителен контрол на обекта, управителят на дружеството, изготвило проектната документация, упълномощеният представител на ДЗЗД „ Трейс - Своге“ и управителят на  „ Мегаинвест холд“ ЕООД.

Досега са назначени 20 съдебномедицински експертизи, включително такава експертиза за установяване на здравословното състояние и вида на телесната повреда на обвиняемия водач на автобуса, както и съдебно- химическа експертиза за определяне наличието алкохол и упойващи вещества на кръвните проби на обвиняемия.

Назначена е и експертиза за установяване на техническата изправност на автобуса към момента на възникване на ПТП, като при необходимост вещите лица ще ползват съдействие от представители на фирмата вносител на тази марка автобуси. При огледите са иззети образци от настилката и мантинелата, а от първия ден на разположение на разследващите са автобусът и двете коли, които са били ударени от него.

Предстои назначаването на експертиза за съответствието на асфалтовата настилка и действителното състояние на пътя с установените изисквания и проектното задание. Ще бъде назначена също и експертиза относно съответствието на мантинелата на пътя с установените стандарти, както и комплексна експертиза за причините за настъпилото произшествие.

  • Шофьорът на фаталния автобус: Аз не мога да си простя
  • Пътят край Своге е с нова маркировка и асфалт, но остава опасен
  • Нова маркировка слагат на пътя Своге – София
  • Преасфалтираха фаталния участък на пътя край Своге
  • Трите министерски оставки минават, ако влязат в пленарна зала
  • Експерти по сигурност: Пътят край Своге не отговаря на изискванията за безопасност
  • Първа стъпка към задължителните колани в автобусите
  • Експерти: Фаталният път край Своге е с много нередности (ОБЗОР)
  • Депутати решават за колани и видеорегистратори в автобусите
  • Започна ремонт на пътя край Своге, местните хора продължават с протестите (ОБЗОР)