Катастрофиралият край Своге автобус е трябвало да мине технически преглед до 5 август. Това стана ясно от доклад на министъра на транспорта Ивайло Московски по време на извънредното заседание на Министерския съвет.

Установено е също, че автобусът се е движил с превишена скорост в момента на катастрофата. Според тахографната шайба той е пътувал със скорост от 53 км/ч. при ограничение от 40 км/ч., посочи главният прокурор Сотир Цацаров.

Проверката е установила също, че фирмата-превозвач не е уведомила автомобилната администрация за извършвания курс.

Шофьорът на автобуса – Григор Григоров, който е и собственик на фирмата-превозвач, има книжка от 1977 г. и е опитен шофьор, но не е бил без нарушения. Мъжът има съставени два акта и седем фиша – за управление на МПС без колани, за неправилно паркиране и др.

Шофьорът няма санкции, свързани с употреба на алкохол. При проверка след инцидента е установено, че той не е употребил нито алкохол, нито наркотици.

Фирмата-превозвач е била проверена още през април тази година, като не са констатирани проблеми.

Действията на фирмата-превозвач са една от трите нишки, които прокуратурата ще разследва.

Главният прокурор посочи също, че ще се разследват и действията на шофьора Григор Григоров. Очаква се до края на деня разследващите органи да решат дали и какво обвинение да повдигнат на шофьора.

Третата нишка на разследване ще бъде състоянието на пътната настилка, уточни главният прокурор.