На прага на новата учебна година, учители и ученици се готвят за промени в изпитите след четвърти и седми клас. Най-съществената реформа засяга учениците в 10 клас, които ще трябва да се явят на Национално външно оценяване.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се десетокласниците да са около 54 хил. Толкова са били учениците в 9 клас миналата година. Изпитите по български и математика за 10-ти клас ще се проведат едновременно с тези на 7-ми - на 9 и 11 юни 2020 г.

Изпитът ще продължи 90 минути. Ще включва отворени, затворени въпроси и създаване на текст по литература. По математика учениците ще решават задачи.

За останалите ученици дните са неучебни.

С оценката младежите от обединените училища до 10 клас ще кандидатстват за втория гимназиален етап. За останалите ученици оценката няма да има тежест.

По литература в 10 клас учениците ще изучават българските автори от Освобождението до периода след Втората световна война. Конспектът още не е публикуван. Учениците ще трябва да преговорят и материала от 8-ми и 9-ти клас.

В някои столични училища учениците ще имат по два допълнителни часа седмично български език и математика, като ще се провеждат и пробни изпити.

Тази година изпитът за дигитални компетентности ще бъде по желание. Допълнително учениците може да се явят и на изпит по чужд език.

Новости ще има и при изпитите след 7-ми и след 4-ти клас. За четвъртокласниците това се налага заради новите учебни програми, по които са учили. Те ще имат допълнителна творческа задача. 

Седмокласниците, пък, ще трябва да преговарят по литература и българските автори от 6-ти клас.