Дни преди началото на учебната година пазаруването за 15 септември е в разгара си. По традиция най-големите приготовления са за първокласниците.

Наша проверка показа, че средно родителите ще трябва да подготвят поне 300 лева, за да изпратят бъдещите ученици в първи клас.

За набавяне на тетрадки и канцеларски материали, ще отидат около 30 лева. Сред раниците има голямо разнообразие, но средната им цена е 100 лева. Анцуг, тениски и спортни обувки струват около 100 лева. И ако решите да купите нов празничен тоалет за детето, пригответе още 100 лева. 

138-мо училище в София ще посрещне 100 първокласници. Никол е сред тях, а днес идва с кака си и майка си, за да се запознае с класната.

Учителите съветват родителите преди да пазаруват, да се консултират с тях, защото се предлагат комплекти за първи клас, но има и много излишни неща.

Майката на Никол е предвидила 150-200 лева за раница и канцеларски материали. С облеклото сумата ще набъбне на 500.

Необходими са 10 тетрадки с тесни и широки редове, с големи квадратчета и тетрадка с бели листи; линия, триъгълник, молив, гумичка, сухо лепило, гланцово блокче, ножичка, пластелин, спортен екип, раница.

Влизаме със списъка в книжарница и правим експеримент – избираме евтини и луксозни стоки и сравняваме двете кошници.

„Малко по-скъпите, там чисто визуално гледат да се впечатлят родители и деца, и гледат да са малко по-бляскави. Там може да нарасне до 3 пъти”.

Продавачите препоръчват родителите да изберат раницата заедно с детето.

Най-скъпи са раниците тип "тролейчета" и стигат 250 лева. Най-евтината раница в този магазин струва 70 лева.

Очаква се първокласниците тази година да бъдат около 57 хиляди. Повечето училища вече организират родителски срещи за тях преди 15 септември. Учителите съветват дотогава децата да играят.