Министерството на образованието обяви вчера, че подготвя промени в учебните програми по общообразователните предмети от 1. до 10. клас. Сред тях е предложението 9. а не в 10. клас да се изучават „Под игото“ и „Левски“ на Иван Вазов.

Учители обаче са обезпокоени от плановете част от идеите да влязат още през тази учебна година.

Мартин Ненчов успешно е издържал външното оценяване след десети клас. Казва, че програмата сега дава нужната подготовка. Не вижда нито защо, нито как Вазов би отпаднал от нея.

„В 9 клас се изучава европейска литература. Вазов е повлиян от френската литература. И изведнъж, ако отпадне, няма как да се разбере творчеството на Виктор Юго. В 9. клас е страшно натоварена програмата така или иначе. А ако се добави още към нея – ще стане прекалено натоварена“, смята Мартин.

Целта на промените е десетокласнците да имат повече време за подготовка за външното оценяване, казват от образователното министерство. Преподаватели обаче са обезпокоени от част от идеите.

„Част от въпросите ми са свързани с отпадането на понятия. Част от въпросите ни са свързани със свалянето в 9. клас на едни произведения, какво ние целим? Да освободим часове за подготовка за Националното външно оценяване (НВО)? Това ли е най-важното?“, пита Деница Вълова, зам.-директор на 125 СУ в София и преподавател по български език и литература.

„Промените в учебните програми са свързани с оптимизирането им съобразно възрастовите особености на учениците и с обогатяване на междупредметните връзки“, твърдят от МОН. От училищата са съгласни – нужда от това има, както и от осъвременяване. Но предложеното не идва в правилния момент – срокът за предложения е през отпускарския месец август.

От просветното министерство уточняват, че одобрените предложения ще влизат в сила стъпка по стъпка - първо промяна ще има за учениците от 1. до 5. и в 8. клас.