Втора дата за изпит за учениците от 7. и 12. клас при боледуване на ученик или извънредни обстоятелства, планира Министерството на образованието и науката. Предвижда се промените да влязат в сила от следващата година.

Предложението при седмокласниците е изпитът да се измести на различна дата от планираната при форсмажорни обстоятелства в даден регион, например наводнение. А за учениците, които не са успели да се явят по уважителни причини като сериозно боледуване или счупена ръка, ще се организира втора дата на изпита - през септември.

Целта на мярката е всички ученици да могат да кандидатстват за желаното училище след 7 клас. При провеждане на изпитите през септември - седмокласниците ще кандидатстват за незаетите през предходните класирания места. За да бъдат приети в тях, те трябва да постигнат бал, какъвто са имали учениците при редовното външно оценяване.

За дванайсетокласниците идеята е да имат възможност за втора дата за матура, на която да поправят оценката си, ако не са доволни от постигнатото на редовния зрелостен изпит. В дипломите ще бъдат записани оценките при редовните ДЗИ, но за кандидатстване в университети ще може да се използва втората оценка.

 

Въпреки че е с коремни болки, Евелина се явява на външното оценяване по български език след седми клас, спомня си майка. Прави всичко по силите си, но не успява да довърши втория модул. Същата вечер я приемат в болница за животоспасяваща операция

„След два дни беше датата по математика за изпит за 7 клас, където тя беше в реанимация и нямаше как да дойде“, разказва Ели Стефанова.

Снимка: bTV


Детето пропуска и изпитите си по изобразително изкуство, нужни за желаните от нея училища.

„Тя се подготвяше три години с уроци по рисуване, които за нейно съжаление, отидоха на кино. Беше невъзможно да покаже какво е работила, тъй като беше в болница, това беше най-тежкият удар за нея“, допълва майката.

Евелина така и не получава повторна възможност да се яви на пропуснатия изпит. Случаят е от 2020 г. За него разказа ученик от сайта за ученическа журналистика School Media. Всяка година има подобни случаи, заяви министърът на образованието.

„Резултатите от тези изпити влизат в балообразуващата оценка. По този начин външното оценяване се превръща в приемен изпит - селектирани предопределя образователния път на децата. Смятаме, че това не е справедливо, а и ограничава достъпа на тези ученици до качествено образование“, каза министърът на образованието Галин Цоков.

Затова от догодина се обмисля възможност - учениците, които не са успели да се явят на изпитите заради здравословни проблеми или други извънредни обстоятелства, да могат да го направят повторно есента. Детайли по мярката тепърва престои да се обсъждат.