Президентът Румен Радев призова на конференция в резиденция Бояна за единно съдържание на учебниците по български език и литература, история и география.

„Затова и този въпрос ще стои – да се подложи на дебат дали само един типизиран учебник или много учебници. Но голямата цел е може ли да постигнем обединение на нацията, ако децата нямат една типизирана представа за България и света. Нашите учебници ще бъдат ли те бизнес за някои или прокарване на цели за влияние за други“, коментира държавният глава.

Радев призова образованието да бъде водеща национална цел. Ако искаме държавата ни да се развива успешно, трябва да заложим на силна образователна система, подчерта той.

„Всеки ден слушаме за Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), инфлацията, доходите, необходимостта от инвестиции и висококвалифицирана работна ръка. Но в сферата на обществения и политически дебат не се разгръща темата за основния носител на просперитета на нацията – децата и младите хора на България", допълни държавният глава.

Министърът на образованието обяви, че в сферата на издаването на учебници се налагат законодателни промени.

„Срещайки се с различни групи от хора, дори и сега навън, ми поставиха въпроса „Къде е интересът на издателите“. Аз мисля, че когато говорим за образователна политика и изразходване на публичен държавен ресурс за постигане на целите на образованието, интересът на издателите остават на заден план. Няма как ние да насърчаваме издателите, които дори и според конституцията са длъжни да упражняват стопанската си дейност при конкурентни условия“, каза служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов.

От асоциацията на книгоиздателите, които издават и учебници казаха за bTV, че подготвят своя декларация по предложената идея.