Извънредната епидемична обстановка у нас се удължава до края на юни. Националният оперативен щаб и здравният министър Кирил Ананиев не предвиждат нови ограничителни мерки.

Снимка: btvnovinite.bg

До удължаване се стигна заради тенденцията на ръст при новорегистрираните случаи на COVID-19 у нас, а и в други държави. За вчера новите положителни проби са 79.

Те обаче, не включват 30-е нови случая в Доспат, които са докладвани късно снощи и не са влезли в статистиката. Те ще бъдат отчетени към днешните. 36 са излекуваните вчера, трима са починалите.

 

 • Остава забраната за влизане на граждани от страните с най- висок риск за разпространение на заразата
 • Остават правилата за спазване на физическа дистанция и дезинфекция
 • Маските остават задължителни само в градския транспорт
 • Кина и театри ще работят с 50% от капацитета си, а не с 30%, както сега.

У нас заразата все още се разпространява „клъстерно“ – т.е. избухват отделни огнища, а не е пръсната в цялата страна. Затова и засега не се предвижда затягане на мерките при удължаването на извънредната епидемична обстановка.

„Представете си, че случаите станат, айде, да чукаме на дърво, от сорта на английски, италиански, испански, естествено, че тогава ще се вземат мерки, но е малко вероятно това да се случи“, каза доц. д-р Ангел Кунчев, гл. държавен здравен инспектор.

Снимка: btvnovinite.bg

Остава временната забрана за влизане у нас на граждани от някои трети държави. Като на 15 юни се очаква общоевропейско решение по въпроса – най-вероятно, границите за тези граждани ще бъдат отворени от 1 юли.

„В градския транспорт няма служебни лица, които да наблюдават физическата дистанция между хората. Докато в моловете е създадена необходимата организация на движение“, обясни здравният министър.

В кината и театрите ще се сяда през стол, тъй като тези места ще могат да запълват 50% от капацитета си. Ако няма рязко влошаване на ситуацията, след 15 юни ще се ходи спокойно на море в Гърция.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно, един сюжет в столицата предизвика гнева на здравните власти, на приемира Бойко Борисов и на кмета Йорданка Фандъкова. „Бързи тестове“ сред учители от ОДЗ 50 „Куики" показаха три положителни проби. А до тестването им се стигна, след като директорът на градината получил сигнал, че през почивните дни част от персонала посетил Сърница – огнище на COVID-19.

„Родители и колеги ми споделиха, че се притесняват, тъй като има качени снимки във „Фейсбук с въпросните хора от персонала, които са отбелязани в Сърница“, каза Росица Алексиева, директор на ОДЗ 50 „Куики" – София.

„Тези учителки от детската градина, тези шеги, ако са шеги, не е хубаво. Дали са били в Сърница или не последно какво се оказа?“, коментира премиерът.

„Не съм разследващ орган, те твърдят, че не са, на снимката е показано, че са – но това няма никакво значение, еднакво безотговорно е. Накрая ще ви пратим сметката“, посочи Фандъкова.

Градината беше дезинфекцирана. Групите, в които преподават учителките са затворени.
Направените днес PCR тестове обаче, не потвърдиха резултата на бързите. Така че заразени в градината няма и от утре тя се връща към нормалния си режим.

Заповедите на здравния министър, които ще уредят мерките от 15 до 30 юни ще бъдат публикувани в следващите дни.

 • Кунчев: Ако 70% от населението е имунизирано, вече епидемия не може да стане
 • Бойко Борисов: Вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа
 • Здравните ни власти се готвят за новия вариант на COVID-19
 • Ангелов: Предлагаме епидемичната обстановка да се удължи с 3 месеца
 • Кирилов: 14 040 дози от ваксината на „Пфайзер” ще пристигнат следващата седмица  
 • Проф. Гигов: Няма забавяне при ваксинацията в България
 • Мутафчийски: При новия вариант на коронавируса смъртността скача няколко пъти
 • Борисов: Рискът при новия щам е огромен, единствено с учениците ще направим компромис
 • Асен Балтов: Английският щам вече е в България
 • Кунчев: Няма начин новият вариант на коронавируса да не е влязъл у нас