Няма мащабни нови противоепидемични мерки, които да влизат в сила с удължаването на извънредната епидемична обстановка. Това подчерта на брифинг здравният министър Кирил Ананиев, след като правителството удължи допълнителните му правомощия с 15 дни.

 „Не трябва да се създава впечатлението, че удължаването на извънредната ситуация е свързано с връщане на някакви използвани до този момент мерки или утежняване на нормалния живот на българина“, заяви министърът.

Той посочи, че вече говорим за „носене“, а не за „задължително носене“ на маски: „Решихме, че на закритите обществени места можем да препоръчаме и то горещо да препоръчаме на българските граждани да носят маски, като се спазва съответната дистанция или поне през един стол да бъдат хората, седнали в съответното обществено място“.

Снимка: btvnovinite.bg

Задължителни ще са предпазните средства в обществения транспорт – заради липсата на длъжностни лица, които да обезпечават социалната дистанция. В същото време ще се увеличи максимално разрешената посещаемост на мероприятията на закрито до 50% от капацитета.

По думите на Ананиев в магазините има създадена организация и там няма да е задължително да се носи маска. Според министъра скоро ще отпаднат и часовете за пазаруване само на лица над 60-годишна възраст: „Хората се научиха да спазват, независимо от възрастта, санитарно-хигиенните мерки“.

Снимка: btvnovinite.bg

Остава ограничението за влизане у нас на граждани на страни извън ЕС с изключение на Сърбия, Черна гора и Босна, за останалите се очаква общоевропейско решение след 15 юни.

Ананиев посочи, че към момента няма промяна в решението на 15 юни да се отвори границата за чуждестранни туристи. Според него броят на заразените расте заради отделни огнища: „Вие виждате, че нашите морски градове и курорти са с най-ниски равнища на заболеваемост“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Като генерална политика целта е да държим под контрол инфекцията, за да не се застрашава здравната системата без да пречим на нормалния социално-икономически живот“, подчерта главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците
  • При 0,092% от всички поставени дози ваксини срещу COVID-19 се съобщава за нежелани реакции
  • 624 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 435 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!