България направи важна крачка с посочването на "Хизбулла" за атентата в Бургас. Към какво ни води тя?

България излезе напред и каза истината. С това си действие България по много смел и категоричен начин постъпва в редиците на просветлените държави. Тя показва, че е достойна за уважение, за доверие. Крачката е в тази посока, а можеше да не е така и да не дава Господ, крачката можеше да е в по- тъмни места.

Това е повод отново да поздравя българското правителство и да го поздравя за ясната, целеустремена и твърда позиция ,която беше изразена по много открит начин.

Българското правителство взе това решение спокойно във времето, което му беше необходимо. Трябва да имаме предвид целия натиск, който беше оказван върху правителството както отвътре така и отвън извън България.

Какво имате предвид натиск и в каква посока е бил натискът?

Не е моя работа като посланик да обсъждам вътрешнополитическата сцена, но имаше едни или други фактори, които не бяха доволни и не са съгласни с позицията на правителството и оказваха натиск. Различни организации и фактори извън България се постараха да оказват натиск върху България да не излиза с тази позиция.

Искам отново да повторя изключителната важност на тази стъпка на българското правителство както за региона, така и за света и Израел, защото България посочи адреса на атентаторите в Бургас и адресът е „Хизбулла”.

Всъщност резултатите от разследването както бяха споделени от българското правителство много точно повтарят изводите на Израел и на израелския министър-председател броени часове след атентата в Бургас, когато той каза че „Хизбулла” стои зад тази атака и спомена Иран като най- неуморимата сила, която организира и осъществява такива атаки по цял свят.

Нашите очаквания са лидерите по света и на европейските държави да разберат и разпознаят заплахата от „Хизбулла”. Ясно да разберат, че не става въпрос за благотворителна организация, а става въпрос за една терористична организация, която организира атентати и нападения по цял свят.

Да стане ясно, че ако не се вземе единна позиция против „Хизбулла”, няма какво да й попречи да организира кървави нападения, където и да било по света.

Изключително силно се надявам резултатът от тези действия на правителството да доведат до включването на „Хизбулла” в черния списък на терористичните организации. Не по-малко важно е ние всички да работим заедно и неуморно срещу организирането на подобни атаки.

Вие бяхте един от първите на мястото на атентата, с какво помогнахте и как Израел се включи в разследването, защото имаше подозрения, че Израел и се е намесил в разследването от българските власти ?

В тези твърдения няма нито една частица истина. Те са изсмукани от пръстите. Между България и Израел има отлично отношения на всяко едно ниво.

Веднага след атентата по-голямата част от българското правителство пристигна в Израел. Повече от 27 часа те бяха там и работиха неуморно – премиерът, вътрешният министър, транспортният, министърът на външните работи. Много хора бяха там за да покажат, че не сме сами в нужда.

Непосредствено след нападението бяха създадени работните групи, които се заеха с разследването. То беше провеждано паралелно както всяка една от организациите за себе си, така и в съдружие заедно. Екипите бяха от израелска и от българска страна. Имаше представители и на други служби от други страни. През целия процес съм изказвал своята подкрепа за полицията и специалните служби и съм бил уверен в техния професионализъм и начин работа. Бях сигурен, че стига да бъдат оставени на спокойствие и да им се даде време, резултатите ще бъдат правилни, ясни и категорични. Така както в крайна сметка се случи.

Мисля , че България може само да се гордее с професионалните си екипи и служби, които изпълниха това разследване по много професионален и независим начин и успяха да предоставят това заключение. Казвам това много отговорно.

Как ще отговорите на опасенията на български политици че назоваването на „Хизбулла” прави България мишена?

Вярвам, че със своята система за сигурност и състоянието в което се намира, с работата която върши, и фактът че по такъв категоричен начин каза истината, България става само по- силна.

Мисля, че България не трябва да се притеснява от заемането на тази позиция. С нея България се изправя гордо пред света. Трябва да стане ясно, че пред тероризма не трябва да се отстъпва. Ако ние в Израел се страхувахме от подобен тип позиции, ние вече нямаше да съществуваме. Целият свят трябва да разбере, че трябва да сме твърди с тероризма. Подобни нападения имаше на много места - бяха правени опити за нападения в Кипър, Азърбайджан, Тайланд . Важно е да не позволяваме на тероризма да определя нашия ритъм на живот и нашите позиции. За да може икономиката да просперира и държавата да е уредена трябва да има сигурност.

Според Вас защо се избра този момент - вие отдавна сте знаели че следите водят към „Хизбулла” , може би са се очаквали резултатите от изборите в Израел?

Трябва да сме много внимателни и веднага съветвам да не се свързва позицията на българското правителство с какъвто й да бил външен натиск . Няма нищо общо между изборите в Израел и момента на съобщаването на тази новина. Моментът бе избран, защото сега българското правителство стигна до тези изводи. Както и аз, така и вие всички чувахме през последните месеци различни представители на правителството и следствието, че в момента когато има какво да бъде казано, и в момента в който бъдат събрани доказателства, позицията ще бъде обявена.

Мисля че точно това се случи. От това трагично нападение насетне сътрудничеството между България и Израел се задълбочи на всички нива.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти