От статистиката е видно, че трайно се подобрява работата на прокуратурата, заяви главният прокурор Иван Гешев от трибуната на парламента, представяйки 8-месечния доклад за свършеното от държавното обвинение.

„Ако някой твърди, че в България няма борба с корупцията, ще призная неговата теза, ако ми покаже друг период от историята след 1989 г. с по-добри резултати. Тогава бих се съгласил“, посочи обвинител номер едно по повод на борбата срещу това престъпление по високите етажи на властта.

По думите му европейски изследвания отреждат на страната ни средни нива по този показател.

“Въпросът за корупцията, за да се чете докладът обективно, е хубаво да се четат и данните касаещи – на стр. 13 от доклада за върховенството на закона в страните в ЕС, данните са от проучване на „Евробарометър“, направено юни 2020 г. относно корупцията в ЕС, не в България. Последните данни на „Евробарометър“ показват, че корупцията остава актуален проблем за европейските граждани и бизнеса. (…) Ако се запознаете с цялото изследване, ще видите, че по много от показателите ние сме по средата, а не като водеща държава по корупция в ЕС. Около средните нива сме по това изследване“, каза Иван Гешев.

Той обърна и внимание на някои конкретни досъдебни производства, започвайки с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който продължава да се намира в Дубай. Той подчерта, че едва 212 антики от хилядите, които той притежава в колекцията си, са регистрирани. Колекцията ще бъде обект на съдебно-археологична експертиза от чужди експерти.

Във връзка с проверките, свързани с премиера, Гешев потвърди, че те са 3 на брой. Вече стана ясно и че Борисов е дал обяснения. 

Те са свързани с информация за имот в държава от ЕС, с изтеклите записи с глас, наподобяващ този на Бойко Борисов, както и със снимките на спалнята му в държавната резиденция в „Бояна“. По случая "Барселонагейт" се очаквала информация от испанската полиция.

По проверките за снимките от спалнята на Борисов и записите освен министър-председателят са разпитани всички имащи достъп до помещението. За жената, която е снимала, наречена от Борисов – една прекрасна дама, Гешев не спомена.

Обвинител номер едно обясни и че е възложена експертиза на снимките.

Главният прокурор изнесе и данни за разследването срещу секретар и съветник на президента - Пламен Узунов и Илия Милушев, както и за случая с бившия министър на околната среда и водите.

Гешев се спря на разследването срещу президентския съветник Илия Милушев.

"При едно лице, което е бивш шеф на Архиви - МВР, са намерени 5 кашона на документи на оригинали и копия на документи с гриф по ЗЗКИ. В тези документи се съдържа информация за почти всички знакови политици след 89 година, почти всички криминални авторитети, почти всички бизнесмени след 89 година", добави главният прокурор.

Според Гешев влизането на разследващите в президентството е станало след разрешение на съд, а твърденията, че това са направили тежко въоръжени лица, определи като политическо говорене. 

Пред депутатите Гешев отново наблегна на постоянно намаляващия брой на върнатите дела, които към този момент са едва 2,8%. Оправданите лица с влязъл сила съдебен акт пък са 1,9%.

Както и при вчерашното заседание на правната комисия, главният прокурор отново насочи своето внимание в посока на справяне с битовата престъпност.

„Хората споделят, че това е най-важният за тях проблем. В резултат на дейността на прокуратурата, в партньорство със службите и МВР, са проведени 307 специализирани полицейски операции на територията на 441 населени места, в 27 области. Разкрити са 497 престъпления и са задържани 941 лица. Образувани са над 500 досъдебни производства“, похвали се Иван Гешев. Той постави акцент върху спада на кражбите в 22% на 5-месечна база от началото на годината, а на грабежите – с 19%. Кражбите на коли също са намалели с 13%.

За пореден път Иван Гешев обърна внимание и на драстичния спад на телефонните измами, които са намалели с над 90% спрямо предходната 2019 г.