Протестна акция с фалшиви банкноти на изслушването на главния прокурор Иван Гешев от правната комисия на парламента. Изслушването на Гешев беше поискано от групата на БСП. 

Обвинител №1 представи доклада си за дейността на прокуратурата за последните 8 месеца и обяви, че премиерът Бойко Борисов е разпитван три пъти. След повече от три часа изслувшането приключи. Утре Иван Гешев ще бъде изслушан в пленарна зала на парламента.

Снимка: Ладислав Цветков

С изненадваща смяна на часа, със засилена охрана отвън и вътре в Народното събрание и със замерване с бутафорни банкноти – така премина изслушването на Иван Гешев. Той не даде конкретен отговор за нито едно знаково дело и обясни, че не е питал съответния наблюдаващ прокурор.

Гешев обясни, че неговата недосегаемост е измислица и в момента може да го разследва всеки прокурор. Обвинител №1 обясни, че не го е страх да бъде разследван, но смята, че не това е целта, а отстраняването му от поста. 

Главният прокурор се спря на някои разследвания и поясни, че министър-председателят Бойко Борисов е разпитан няколко пъти, в това число за записите, снимките и „Барселонагейт“. „Не знам защо това след два месеца пак стана новина. Явно са забравили, че това тогава се случи. И по този казус се задават въпроси - защо продължава толкова разследването, колко продължава разследванеуто. Еми, да задават в Испания въпроси защо толкова продължава, да не питат българските прокурори“, коментира Гешев.

Снимка: БГНЕС

По време на изслушването гражданин хвърли бутафорни 500-еврови банкноти по главния прокурор. Мъжът беше изведен от залата, а Гешев коментира с усмивка, че гражданинът все пак не е пробил охраната на НСО.

Константин Ангелов е член на „Млада България“ и обясни, че е действал така, за да привлече обществено внимание към работата на държавното обвинение.

Снимка: Ладислав Цветков

„Посланието към Гешев е, че той трябва да си подаде незабавно оставката, защото той не разследва чекмеджетата на Бойко Борисов, пълни с подобни 500-еврови банкноти, само че истински. Не разследва случая „Осемте джуджета“, който е изключително показателен за състоянието на правосъдната ни система, не разследва адекватно четирите милиарда, изчезнали от КТБ“, добави Ангелов. 

Междувременно, около сградата на парламента група протестиращи, сред които евродепутатът Радан Кънев и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, изразиха своето недоволство с искане за оставка на обвинител №1 и на ВСС.

„Вътре са, 240 души са. Имат пълната конституционна възможност да изпълнят тези обещания - обещания, които дадоха пред ЕНП, пред ЕК, пред ЕП и, преди всичко, пред българските граждани. Или да си изпълнят обещанията, или да си ходят и да дадат място на други хора, които да ги изпълнят”, заяви Радан Кънев.