Изслушването на главния прокурор Иван Гешев в правната комисия на Народното събрание беше съпроводено от протест пред сградата на парламента. Полицейското присъствие в района е засилено. 

Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов и евродепутатът на обединението Радан Кънев призоваха народните представители да поискат оставката на обвинител №1 и да предприемат действия за отзоваване на членовете на ВСС, излъчени от парламентарната квота. 

Кънев се аргументира с обсъжданията и гласуването в Европейския парламент на резолюцията за България и факта, че партиите, включително управляващата ГЕРБ, се ангажираха да предприемат необходимото, за да се съобразят с препоръките на ЕП, Европейската комисия и Венецианската комисия. 

„Вътре са, 240 души са. Имат пълната конституционна възможност да изпълнят тези обещания - обещания, които дадоха пред ЕНП, пред ЕК, пред ЕП и, преди всичко, пред българските граждани. Или да си изпълнят обещанията, или да си ходят и да дадат място на други хора, които да ги изпълнят”, заяви Радан Кънев. 

Снимка: БГНЕС

Според Иванов днешното изслушване ще се превърне в момент на истината. „Да се види има ли народни представители, които са способни да задават въпроси на Иван Гешев и които да поискат от него да понесе отговорност”, добави съпредседателят на „Демократична България”.