Когато прокурор влезе в съдебната зала и срещу него има обвиняеми, логично е да не го харесат, целта е обвинителите да бъдат харесвани заради действията си от българските граждани. Това подчерта пред правната комисия в парламента главният прокурор Иван Гешев.

Той отчете успехи в работата на държавното обвинение, като видимо се подразни от въпросите за конкретни дела и теми на европейския мониторингов доклад като корупцията по високите етажи на властта.

Изслушването беше белязано и от акция на недоволен гражданин, който замери Обвинител №1 с бутафорни банкноти и го запита къде са парите от КТБ.

Какво прави прокуратурата

От всичките 91 335 решени досъдебни производства за системата на цялата Прокуратура на Република България прекратени са половината - 45 282. Спрени са други 25 232, от които 20 560 поради неразкриване на извършителя.

Внесени в съда са 18 351 досъдебни производства.

"Аз нямам никакви притеснения за никакви форми на контрол. Реалните проблеми са НК от времето на др. Тодор Живков, наказателен процес с изключително високи стандарти, какъвто не същ в нито една страна на ЕС – това пречи за постигането на резултатите, които очакват българските граждани и българското общество. Въпреки това, броят на оправданите и на върнатите дела трайно намалява през годините; броят на осъдените е изключително висок", похвали се на свой ред Гешев.

Той беше категоричен, че общественото доверие е най-важно за прокуратурата: "Когато влезеш в съдебната зала и срещу теб седи обвиняем, на теб ти е ясно, че не те харесва. На никой не му харесва да се крие в Сърбия или в Дубай, а да е бил със самочувствието, че може да управлява държавата (...) Логично е да не ни харесват, мен това не ме интересува, българските прокурори това не ни интересува, нас ни интересува да ни харесват българските граждани и да работим това, което очакват от нас".

Ние списъци с политици не правим

Депутатите особено от опозицията зададоха множество конкретни въпроси на главния прокурор. Иван Гешев не пропусна да отбележи, че е очаквал питания по доклада си, а за дадените дела – от делото за КТБ, проверките на приватизацията, „Апартамент гейт“, записите и снимките, заради които беше разпитван премиерът Борисов до скандала FinCEN и съмнителните транзакции на български банки народните представители е трябвало да отправят изрични официални питания предварително, за да може да се подготви.

Все пак станаха ясни и отделни факти, някои от които не се чуват за първи път – към момента не са събрани данни за политици, финансирани от банката на Цветан Василев; проверките на приватизационните сделки не са приключили; чакат се данни от НАП за политиците с изгодно купени жилища; премиерът Борисов е викан три пъти да дава обяснения за приписвани му участия в записи, снимки и имоти в Барселона и т.н.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ние списъци на политици не правим“, подчерта Гешев, но все пак отбеляза, че по искане на ЕП е правен анализ за политическата принадлежност на обвиняемите и най-много са били от най-голямата партия – управляващата ГЕРБ, което, по думите му, било логично.

„Аз виждам, че сме в предизборна ситуация, прокуратурата и главният прокурор няма да участват в този процес. Ние се занимаваме с друго – събиране на доказателства и повдигане на обвинения срещу лица, спрямо които са събрани такива доказателства“, подчерта Обвинител №1.

Той отхвърли и критичните констатации от евродоклада: „Мога да говоря един час как с години се изгражда една превратна представа за фигурата на главния прокурор и на прокуратурата; какви са целите на тази, най-общо ще кажа пропаганда. Факт е че се изгражда такова виждане в някои европейски институции, факт е че не отговаря на обективната действителност в голямата си част – има и някаква обективна истина в части от този изграден мит“.

Снимка: Ладислав Цветков

Според Гешев с публикуването на стенограми от СРС, снимки на веществени доказателства и протоколи от разпити не се нарушава презумпцията за невиновност, а се дава информация на населението. „През годините по българските медии се изявяват само подсъдими и адвокати, логично е да се създаде превратна представа за много досъдебни производства (…) През годините се говореше, че ПРБ е някаква тайна организация (…) В момента ПРБ изяснява своята гледна точка чрез факти и обстоятелства по досъдебни производства след решение на наблюдаващ прокурор и след като фактите и обстоятелствата в голямата си част са изяснени в публични съдебни заседания. Явно на някой не му харесва, явно някой не иска българските граждани да бъдат информирани по дела с обществен интерес“

Банкноти по главния прокурор

По време на изслушването гражданин хвърли бутафорни 500-еврови банкноти по Гешев с въпроса „4-те милиард от КТБ къде са?“.

Снимка: БГНЕС

Той беше изведен от залата. 

"Това показва нивото на политическа култура и реалните цели на хората, които стоят зад определени процеси в България", коментира целия инцидент Гешев.

Главният прокурор допълни с усмивка, че гражданинът все пак не е пробил охраната на НСО.

Снимка: БГНЕС

Той не пропусна да отбележи и че служител на службата е обвиняем за участие в група за поръчкови убийства.

Междувременно, пред сградата на НС група протестиращи, сред които - евродепутатът Радан Кънев и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, протестираха с искане за оставка на Иван Гешев.