Прокурорите се събраха на Общо събрание, за да избират нов член на Висшия съдебен съвет – единственият кандидат Евгени Иванов. Обвинител номер 1 Иван Гешев обяви избора като важен момент, в който "прокуратурата да отстои своята независимост".

308 държавни обвинители изслушват военноапелативния прокурор на София Евгени Иванов – новият кандидат за Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия.

Снимка: БГНЕС

„Изборът е от съществено значение в момент, в който прокуратурата на Република България отново трябва да отстоява своята независимост - и то не с оглед интересите на прокуратурата и на отделните прокурори, а с оглед интересите на българските граждани и общество“, заяви Иван Гешев.

Събранието завърши с речта на кандидата.

„Ще дам всичко от себе си да бъда представител на прокурорската колегия във ВСС и няма да жаля сили и време да бъда такъв“, каза Евгени Иванов.  

Изборът му е насрочен след седмица. Иванов бе предложен от седем висши магистрати на мястото на Даниела Машева, която стана заместник-главен прокурор.

Преди ден съдия от Софийския градски съд - Емил Дечев, публично заяви на прокурорите, че могат да не гласуват за новия кандидат и изрази съмнения, че той е зависим от обвинител номер 1.

Писмото на съдията не срещна одобрение сред мнозинството прокурори днес. 

Извън залата група протестиращи използваха събитието за демонстрация срещу Гешев. 

Снимка: БГНЕС