700 хил. лева ще струва новата система, с която Държавната комисия по хазарта ще следи по електронен път дейността на фирмите в бранша. Изграждането й ще стане чрез проект по Оперативна програма „Административен капацитет” и трябва да приключи през август следващата година, каза пред журналисти председателят на комисията Калоян Кръстев.

ДКХ осъществява надзор над 461 фирми, които организират хазартни игри или поддържат игралните съоръжения. Системата ще позволи кореспонденцията с тях да става по електронен път. Новият Закон за хазарта, който влиза в сила на 1 юли, предвижда Държавната комисия по хазарта да разполага с електронни регистри с информация за това дали дадена фирма е с редовен лиценз. Регистрите ще са публични.

Ще бъде публикуван и списък със стотици сайтове, които организират залагания без разрешение, много от тях са преведени и на български език. Същото е положението и с игри, в които се залага с SMS. Калоян Кръстев припомни, че за такава дейност се носи наказателна отговорност.

Електронната система на Държавната комисия по хазарта ще бъде свързана със системите на данъчните и митническите власти, както и с Министерски съвет. За облагането на залаганията в Интернет грижа има финансовото министерство. По думите на директора на ДКХ, през миналата година са събрани над 120 млн. лева данъци от хазартни игри. От комисията очакват увеличение в приходите от данъците в хазартния бранш благодарение на новия закон.

По официални данни в момента в България работят 22 казина, почти 800 игрални зали и 12 бинго зали. Страната ни се развива и като дестинация за хазартен туризъм, като с тази цел ни посещават най-много граждани на Израел и Турция.

Фирмите, които организират хазартни игри, ще трябва да наблюдават клиентите си и да докладват за степента им на пристрастеност на Държавната комисия по хазарта. Съмненията за произхода на залаганите средства трябва да стига и до данъчните. Още не е ясно как и кой ще подава информацията. В новия Закон за хазарта няма текстове, които да задължават операторите да дават данни за клиентите си на държавния регулатор.