Няма проблем с терена на бъдещата държавна детска болница. Това става ясно след среща между служебния здравен министър и Обществения съвет за изграждане на държавна педиатрия. Бъдещето на детското здравеопазване обсъдиха министър Галя Кондева и обществения съвет.

Те се разбраха паралелно да се движат всички процеси по строежа на новата болница.

„Имаше известно забавяне, но до края на месеца трябва да започне разрушаването, осигурен е достъпът на тежката техника, която да влезе на терен и да се започне работа“, заяви проф. Иван Литвиненко, предс. на ОС за Национална детска болница.

„Държа да Ви уверя, че гледаме в една посока – да бъде направено всичко необходимо България най-после да има Национална детска болница“, каза здравният министър Галя Кондева.

От обществения съвет настояват да се определи статута на педиатрията, както и да се направи анализ за транспорта и достъпа до бъдещата сграда.
Търси се решение и за кадрите, които ще се грижат за децата в Националната детска болница.

„Този въпрос е по-сложен, няма да го реши един министър, камо ли такъв, който е от правителство с къс хоризонт, но имаме подкрепа“, заяви проф. Иван Литвиненко.

ОТ МЗ са уверили, че ще отпуснат 15 милиона лева, за да насърчат младите лекари да се насочат към педиатрични специалности, които са дефицитни.